Auto rijdt 's nachts door de regen BEELD iStock

Kwart jonge automobilisten is onzeker achter het stuur

Slecht weer en donker. BEELD iStock

Angst om op de snelweg te rijden, voor schade door een ongeluk of te weinig vertrouwen in andere weggebruikers. Van alle jonge Nederlandse automobilisten heeft 23 procent rijangst. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlanders onder de 30 jaar.

Deels is die angst te verklaren door het gebrek aan ervaring achter het stuur, maar uit het onderzoek is gebleken dat andere factoren eveneens een rol spelen. Zo zegt bijna de helft van de respondenten andere weggebruikers niet te vertrouwen. Meer dan een op de tien jonge chauffeurs vermijdt autorijden zo veel mogelijk, mede omdat deze bestuurders bang zijn schade te rijden.

Dertigers

Marc Diks van Diks Verzekeringen kan zich voorstellen dat nieuwe automobilisten het spannend vinden om achter het stuur te kruipen. Maar hij wijst erop dat de extra spanning niet gegrond is, omdat nieuwe bestuurders weinig voorkomen in de cijfers van ongevallen. “Uit onze gegevens blijkt dat dertigers het vaakst betrokken zijn bij schade, gevolgd door bestuurders in de vijftig. Waar jongeren dus best wat meer mogen ontspannen achter het stuur, kunnen ervaren automobilisten juist iets scherper zijn.”

Zowel mannelijke als vrouwelijke bestuurders tussen de 30 en 39 jaar oud blijken veel minder bang te zijn achter het stuur. Mannen zijn in die leeftijdsgroep zelfs vaker angstig dan vrouwen. Onder oudere bestuurders neemt de angst bij vrouwen juist weer iets toe.

Tekst loopt door onder illustratie

Rijangst (bron: Diks verzekeringen)

Ongevallen

De vrees voor ongelukken lijkt vooral de reden te zijn dat mensen niet met een gerust gevoel in de auto stappen. Ruim een op de vijf respondenten is bang om schade te rijden en nog eens tien procent durft eigenlijk de snelweg niet op.

Dit leidt er zelfs toe dat sommige mensen met een rijbewijs het autorijden zo veel mogelijk vermijden. En vooral als het de auto van iemand anders betreft (36 procent), stappen Nederlanders liever niet achter het stuur. Onder vrouwen laat 47 procent de rit in een onbekend voertuig liever aan zich voorbij gaan, tegenover 24 procent van de mannen.

Tekst loopt door onder illustratie

Rijden in onbekende auto (bron: Diks)

Verzekering

Diks: “Controleer voordat je in de auto van een vriend of vriendin gaat rijden, of diegene wel verzekerd is voor een tweede bestuurder. Als dit niet het geval is, dan kun je inderdaad beter bedanken. De gevolgen van een eventueel ongeval zijn in die situatie niet te overzien. Als het verzekeringstechnisch allemaal in orde is, dan zou ik het vooral doen. Want in hoe meer verschillende auto’s je rijdt, hoe gemakkelijker het autorijden je afgaat.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.