Sneeuwschuiver in Rotterdam, verkeersoverlast (bron: ANP)

Verkeer heeft veel last van winterweer

Bron: ANP. Gebruikt!

Vanwege de strenge winterse omstandigheden roepen Rijkswaterstaat en de ANWB automobilisten ook maandagochtend op niet de weg op te gaan. Er zijn verschillende wegen afgesloten door het weer, onder andere door sneeuwduinen, door geschaarde vrachtauto’s en door hoogtemeldingen door sneeuw op het dak. Rijkswaterstaat waarschuwt dat de rijomstandigheden in het midden en noorden van het land nog steeds gevaarlijk zijn.

Al sinds zaterdagavond geldt een waarschuwing vanwege het winterweer en tot zeker 12.00 maandagochtend is sprake van code oranje, door de sneeuwjacht, ijsplaten en grootschalige gladheid door sneeuw. Rijkswaterstaat had zondagavond al zo’n 30 miljoen kilo zout gestrooid en daar was maandagochtend rond 07.00 uur nog eens 11 miljoen kilo bijgekomen.

Moeilijk begaanbare wegen

Naast strooiwagens heeft Rijkswaterstaat ook calamiteitenmachines ingezet. Maar ondanks alle inspanningen is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. Vooral in het noorden van Nederland zijn sneeuwduinen een groot probleem. Deze kunnen ontstaan door sneeuwjacht. Daarom is de A7 tussen Middenmeer en Den Helder richting Den Oever dicht. In het zuiden is het juist een probleem dat het erg glad kan worden.

Wanneer mensen toch de weg op moeten, worden geadviseerd om de rijstijl aan te passen. Het gaat dan om langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Als automobilisten toch stranden door pech, is het protocol van Rijkswaterstaat om hen zo snel mogelijk van de weg te halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Zo hoeven zij niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail te staan.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer wordt maandagochtend mondjesmaat weer opgestart. Door hevige sneeuwval en wind werden zondag veel storingen op het spoor veroorzaakt. NS waarschuwt wel dat het reizigers nog geen zekerheid kan geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Zij worden aangeraden kort vooraf op de reisplanner te kijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.