Geen boete voor automobilist met telefoon op schoot

Een automobilist die een boete kreeg nadat hij werd betrapt met een telefoon op zijn schoot, is succesvol in beroep gegaan tegen de sanctie. Een telefoon op je schoot hebben liggen tijdens het autorijden is namelijk niet hetzelfde als een telefoon vasthouden. Hij hoeft van de rechtbank in Leeuwarden de 240 euro niet te betalen.

De automobilist kreeg een boete voor het vasthouden van een telefoon tijdens het besturen van een auto. Maar juist van die beschuldiging was volgens zijn advocaat geen sprake. Weliswaar zag een agent de dader achter het stuur naar beneden kijken tijdens een rit door Drachten en werd bij staandehouding een telefoon op de bijrijdersstoel waargenomen, maar de agent heeft de automobilist geen telefoon zien vasthouden. Het eerdere oordeel van de kantonrechter zou daarom onterecht zijn.

Vasthouden van een mobiele telefoon

De rechtbank in Leeuwarden zag geen reden om te twijfelen aan de verklaringen van de agent, waaruit blijkt dat de automobilist meerdere seconden naar beneden keek en zijn aandacht dus niet op weg richtte. Hij reed bovendien langzamer dan het normale verkeer en toonde geen reactie na het tonen van een stopteken. De automobilist zelf heeft dit bevestigd en erkent naar zijn telefoon te hebben gekeken.

De rechter was het echter niet eens met het pleidooi van de advocaat-generaal dat het in de schoot hebben van een telefoon geïnterpreteerd mag worden als het ‘vasthouden van een mobiele telefoon’. Weliswaar moet het begrip vasthouden ruim worden uitgelegd aangezien het gebruik van een telefoon een aanzienlijk gevaar voor de verkeersveiligheid is, maar er is wel een bepaalde vorm van fysiek vasthouden verlangd. En daar is in deze zaak geen sprake van.

Overtreding

Het hof erkent dat een sanctie hier wel degelijke gewenst kan zijn, aangezien de automobilist hierdoor enkele seconden niet op het verkeer lette. Dit neemt echter niet weg dat de bestuurder zich niet schuldig heeft gemaakt aan deze specifieke overtreding. “Dat zou een zodanige extensieve interpretatie zijn dat dit de rechtsvormende taak van het hof te buiten gaat”, aldus de rechter. Het zou wel mogelijk zijn om dit gedrag te beboeten als een overtreding van de Wegenverkeerswet.

Het OM laat weten bij de beoordeling van de beroepen van vergelijkbare zaken rekening te houden met dit arrest. Daarnaast benadrukt het OM dat het hebben van je mobiel op schoot dus nog steeds niet straffeloos is als daardoor gevaarlijk verkeersgedrag ontstaat. Dit is ook door het hof opgemerkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.