Een bus voor fietsen

fietsbusEen bus speciaal voor fietsers. Het is één van de ideeën die werd ingediend voor de Slim OV-idee prijsvraag van Stadsregio Rotterdam. Het idee behelst de ontwikkeling van speciale bussen die zijn ontworpen en gemaakt om alleen fietser te vervoeren. Dankzij speciale software rijdt de elektrische bus via de routes waar er het meeste behoefte is aan zo’n vervoermiddel.

Een ander idee is om een app te ontwikkelen waarbij iedere willekeurig persoon gebruik kan maken van het openbaar vervoer en daarbij direct per telefoon kan betalen. Vooral handig voor incidentele reizigers.

Of je kunt een touchscreen in de vorm van een grote tegel in de straat verwerken. Er staat een grote tekst op het scherm die de vraag stelt waar je naar toe wil gaan. Vervolgens kun je kiezen uit de verschillende vervoermiddelen en lijnen en die beschikbaar zijn op het station. Wanneer je met je voet jouw lijn hebt aangetikt verschijnt er een pijl die de richting aangeeft en zegt hoeveel meter de halte lopen is.

Verschillende inzenders droegen oplossingen aan om het in- en uitstappen beter te organiseren. Variërend van instappen via de ene ingang en uitstappen via de andere, tot een lichtprojectie aan de onderkant van de treinen die bij de deuren een rood en groen deel afbakent om in- en uitstappers te scheiden.

Winnaar werd uiteindelijk de Pop-Up bushalte, een tijdelijke bushalte die geplaatst wordt bij omleidingen, festivals en andere tijdelijke halteplekken.

Alle inzendingen zijn te zien op www.slimovidee.nl

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.