Busvervoer busvervoer in Noord-Brabant vanaf 2015 door Arriva en Veolia

busVanaf 2015 verzorgen vervoersbedrijven Arriva en Veolia het busvervoer in Noord-Brabant. Dat is het resultaat van een aanbestedingsprocedure van de provincie Noord-Brabant.

In de nieuwe concessie worden alle lijnen uit het zogenaamde Kernnetwerk gereden en wordt dit netwerk aangevuld met diverse opties die de provincie kan inkopen. Zo blijft er vanaf 2015 in Breda, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal minimaal een halfuurdienst rijden en wordt de frequentie op lijnen waar veel vraag naar is verhoogd vergeleken met de huidige dienstregeling.

Veolia Transport Brabant NV krijgt de komende 8 jaar het exclusieve recht om het openbaar vervoer te verzorgen in het concessiegebied West-Brabant. De concessie gaat in op 14 december 2014 en loopt door tot december 2022. Arriva Personenvervoer BV doet dat tot december 2024 in Oost-Brabant inclusief de regio Midden-Brabant, met uitzondering van het SRE gebied.

De frequentie op lijnen waar veel gebruik van wordt gemaakt zal worden verhoogd. Er rijden minder of geen bussen op tijden of lijnen waar nu lege bussen rijden.

De gunstige biedingen van de vervoerders betekenen dat alle lijnen uit het gevraagde Kernnetwerk worden gereden en dat daarnaast ook enkele opties kunnen worden ingekocht, aldus de provincie Brabant. Zo blijven er ook vanaf 2015 in het Land van Cuijk overdag bussen in de daluren rijden en blijven Gilze en Rijen ook in het weekend bediend. Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) wordt op de lijnen Breda – Etten-Leur, Breda – Oosterhout en Uden – Oss uitgebreid met extra (vroege en late) ritten en gaat ook vaker rijden in de vakantieperiode. De stadsdiensten in Breda, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal rijden in de nieuwe concessie minimaal een halfuurdienst.

Naast de reguliere grote bussen blijft ook het uitgebreide netwerk met buurtbussen vanaf 2015 ongewijzigd rijden. Hiermee kunnen ook kleinere plaatsen met minder reizigers bediend blijven met openbaar vervoer.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.