
Vlaanderen trekt geld uit voor shuttles naar lastige bestemmingen
Naast het regulier aanbod van De Lijn gaat Vlaanderen een specifieke aanpak hanteren voor moeilijk bereikbare werkplaatsen, die niet kunnen worden bediend via het normale openbaar vervoer. Men denkt daarbij aan havengebieden en bedrijven waar werknemers in shiften werken. Er wordt een openbare aanbesteding uitgeschreven om uitvoerders hiervoor aan te trekken.
Vlaanderen kent projecten zoals de Havenbus Zeebrugge, MaxMobiel Gent en MLSO Linkeroeverpendel. Daar blijkt dat er een duidelijke behoefte is aan een structurele en specifieke aanpak voor moeilijk bereikbare werkplekken of locaties waar werknemers ook in vroege en late shiften werken en die niet kunnen worden bediend via het regulier aanbod van De Lijn.
Voor het aanbieden van deze diensten op een structurele wijze zijn er verschillende opties onderzocht. Vlaanderen kiest er nu voor om via een openbare aanbesteding uitvoerders aan te trekken voor het aanbieden van vervoer op maat voor het woon-werkverkeer in moeilijk bereikbare (industrie) gebieden, op onregelmatige tijdstippen en buiten de normale werktijden (ploegenarbeid).
De Vlaamse overheid zal dan moeilijk te ontsluiten gebieden aanwijzen die via bijzonder geregeld vervoer bediend moeten worden. Daar wordt in totaal 3,1 miljoen euro uitgetrokken.
Een van de doelstellingen van het ontwerp mobiliteitsplan van Vlaanderen is om tegen 2030 minstens 40% van de woon-werkverplaatsingen met collectieve vervoermiddelen, te voet of met de fiets kan gebeuren.