Overgedragen treinconcessies vallen in de smaak

arrivaVoor vijf treindiensten waar na aanbesteding een andere vervoerder rijdt geven de reizigers een hogere waardering. Zo scoort treindienst Zwolle–Emmen, die jarenlang onderaan in de rankschikking heeft gestaan nu een 7,7. Ook de vernieuwde diensten Zutphen–Winterswijk, Arnhem–Winterswijk, Arnhem–Tiel en Apeldoorn–Zutphen worden veel beter gewaardeerd.

Dit blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2013 van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).

In het stadsvervoer waarderen reizigers de Rotterdamse tram nu voor het vijfde achtereenvolgende jaar hoger, van 7,3 naar 7,6. Het beste stadsvervoer wordt, net als in 2012, geleverd in Apeldoorn. Reizigers waarderen de busdiensten in deze stad opnieuw met een 7,7. De belangrijkste daler is, vlak voor de concessiewisseling, het stadsvervoer van Utrecht.

Het gebruiksgemak van OV-chipkaart wordt met een 7,6 opnieuw beter gewaardeerd. In 2010 is dit nog een 6,8. Het gemak van het betalen (zoals saldo laden) stijgt in waardering, van een 7,3 in 2012 naar een 7,5 in 2013.

Over het geheel genomen zijn ov-reizigers in 2013 even tevreden over hun bus, tram, metro, regionale trein en boot als in 2012: zij waarderen de kwaliteit van hun ritten met een 7,4.

Het onderzoek OV-Klantenbarometer wordt jaarlijks gehouden onder reizigers in bus, tram, metro, regionale trein en boot. Ongeveer 90.000 reizigers op 6.493 ov-ritten vullen in het voertuig een schriftelijke enquête in en geven rapportcijfers aan verschillende aspecten van hun rit.

De belangrijkste onderzoeksresultaten staan in de rapportage Landelijke cijfers en op www.ovklantenbarometer.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.