Gratis OV voor 65-plussers met minimuminkomen slaat aan

ov_amsterdamOuderen met een minimuminkomen maken in Amsterdam flink gebruik van de mogelijkheid om gratis met het ov te reizen. In het kader van een proef kunnen deze ouderen sinds september 2013 vanaf 09.00 uur en in het weekend gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Het gratis abonnement is massaal aangevraagd en wordt veelvuldig gebruikt.

Ook hebben minima die gebruik maken van het abonnement meer sociale contacten.

Dat blijkt uit de evaluatie die Bureau Onderzoek en Statistiek in opdracht van de gemeente Amsterdam heeft uitgevoerd.

Als een van de middelen om vereenzaming onder ouderen te bestrijden, heeft de gemeenteraad eind 2012 besloten om een experiment uit te voeren waarbij 65-plussers die moeten rondkomen van 110 procent van het Wettelijk Sociaal Minimum gratis gebruik mogen maken van de Amsterdamse tram, bus en metro. Het belangrijkste doel van de proef was het verlagen van de kans op sociaal isolement onder minimaouderen en het vergroten van het welzijn.

Driekwart van de ondervraagde ouderen heeft inmiddels zo’n abonnement aangeschaft; tot mei 2014 zijn er 14.000 abonnementen toegekend.

Niet-westers allochtonen vormden de grootste groep aanvragers (77 procent).

De meeste ondervraagde minimaouderen zijn van Surinaamse afkomst (29 procent), 17 procent is van Marokkaanse afkomst, 16 procent heeft een andere niet-westerse herkomst en 10 procent is van Nederlandse afkomst.

Het abonnement wordt veelvuldig gebruikt. 85 procent van de ondervraagden gebruikt het abonnement dagelijks tot wekelijks.

Mensen met een abonnement gaan vaker op pad dan mensen zonder abonnement (18 procent respectievelijk 8 procent). Abonnementhouders gaan vaker dan voorheen de deur uit voor het onderhouden van sociale contacten (73 procent), en ondernemen tegenwoordig vaker iets voor zichzelf (77 procent). Ook maakt men vaker gebruik van de Stadspas (32 procent) en laten de (weinige) mensen die over een auto beschikken de auto vaker staan (77 procent). 85 procent van de ondervraagden geeft aan daardoor beter in zijn vel te zitten.

De huidige proef loopt 31 december 2014 af. Op basis van de evaluatie wil het College van BenW van Amsterdam dat wordt onderzocht hoe de regeling voor gratis OV voor oudere minima een vervolg kan krijgen. Zij zal hiervoor bij de besluitvorming over de Begroting 2015 met een voorstel aan de gemeenteraad komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.