Nieuw busstation IJzijde Amsterdam CS geopend

busstationIn Amsterdam is het busstation aan de IJzijde van Amsterdam Centraal Station officieel geopend. Vanaf nu vertrekken alle bussen van GVB, EBS en Connexxion van het busplatform.

Per uur doen ongeveer honderd bussen het station Amsterdam Centraal aan. De bushaltes lagen verspreid over verschillende locaties. Het nieuwe busstation bestaat uit één groot eilandperron onder een overkapping van 360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog waar alle bussen halteren. Dit betekent dat reizigers geen busrijbaan hoeven te kruisen bij het in- of overstappen en bij het verlaten van het busstation. Langs het eilandperron bevinden zich de 24 halteplaatsen. Vanuit de ruime stationshal op de begane grond kunnen reizigers via acht roltrappen, twee liften en twee vaste trappen het busperron bereiken of verlaten.

Om plaats te bieden aan het aantal bussen is gekozen voor beperkte dynamische haltetoedeling. Dit houdt in dat een buslijn in principe een vaste halteplaats heeft maar dat de bus, indien die halte bezet is, ook kan halteren aan de eerst voorliggende of eerst achterliggende halte. Elektronische borden bij de entrees van het busstation en bij elke halte informeren de reizigers hierover.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.