Politiek wil vervoerders verplichten reisinformatie openbaar te maken

reisinfoChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wil weten wanneer nu eindelijk alle reisinformatiedata beschikbaar komt als open data en heeft daarom Kamervragen gesteld. Vorige week is haar motie door de Tweede Kamer aangenomen om alle reisinformatie openbaar te maken.

“Nu horen we van reisinformatiedienst 9292 dat zij afgelopen maanden regelmatig onbereikbaar zijn geweest door DDOS-aanvallen”, aldus het Kamerlid. “Deze digitale terreur heeft grote consequenties voor andere reisinformatiediensten, omdat 9292 voor hen de enige leverancier is van reisinformatie. Als 9292 uitvalt, liggen vrijwel alle actuele reisinformatiediensten op internet en in mobiele apps stil. Het is onacceptabel als cyberaanvallen op 9292 alle reisinformatie voor ons onbereikbaar maakt.”

Er zijn vervoerders die hun reisinformatie ook leveren aan concurrent OpenGeo, zodat bij een aanval op 9292 de reisinformatie van deze vervoerders toch beschikbaar blijft. Carla Dik-Faber: “ChristenUnie wil daarom vervoerders verplichten hun reisinformatie openbaar te maken. Zo zijn we niet meer alleen afhankelijk van 9292.”

9292 laat overigens weten dat men zelf in 2014 ruim 500 miljoen reisadviezen heeft geproduceerd. In de laatste maanden van 2014 groeide het aantal reisadviezen met de
komst van real time informatie. Het aantal reisadviezen is niet minder geworden sinds de REISinformatiegroep, de moedermaatschappij van 9292, namens de vervoerders openbaar vervoer brondata via het NDOV-loket levert. Directeur Hulman: “We zien ons eigen aandeel niet kleiner worden met de komst van nieuwe aanbieders. Integendeel, sinds de komst van real time doen we gemiddeld weer een half miljoen adviezen per dag meer. “

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.