Brugge test draadloos laden bussen

bruggeNa Utrecht en ’s-Hertogenbosch gaat ook Brugge proeven doen met het inductieladen van bussen.

De eerste draadloos geladen, volledig elektrische bussen van België rijden sinds kort in Brugge. De primeur is voor De Lijn, die drie elektrische bussen inzet.
Het duurt 12 minuten om de elektrische bus inductief te laden.

Bij dit proces wordt elektrische energie via een magnetisch veld overgebracht tussen het laadstation en de bus. Een stroom door een spoel wekt een magnetisch veld op. Dit zorgt voor een spanning in een tweede spoel, waarin een stroom begint te lopen. De technologie is dezelfde als bij een inductiekookplaat en een elektrische tandenborstel die inductief geladen wordt, maar dan met een veel hoger vermogen. Er komt geen kabel aan te pas.

Met een volle batterij kan de bus 45 minuten rijden. Dat is voldoende voor het traject van het Brugse station naar ’t Zand. Na enkele ritten worden de bussen bijgeladen. De bussen bieden plaats aan 44 reizigers, waarvan 17 zitplaatsen.
De elektrische bussen zijn onderdeel van het proefproject EVTecLab van de Vlaamse overheid. Daarbij doen De Lijn en transportbedrijven ervaring op met nieuwe (elektrische) aandrijftechnieken .Het gaat om twintig bestelwagens, twee vrachtwagens, drie volledig elektrische bussen en verder een waterstofbus. De voertuigen zijn uitgerust met dataloggers, toestellen die gegevens bijhouden tijdens het rijden. Op basis van de verzamelde informatie onderzoekt EVTecLab de elektrische aandrijftechnologieën, energieconsumptie, batterijveroudering en het rijgedrag.
Eerder werden ook in Nederland al proeven gedaan met het inductieladen van bussen. Zo vond zowel in de gemeente Utrecht als in ‘s-Hertogenbosch een proef plaats met een bus die inductief werd opgeladen. In Utrecht is de proef inmiddels omgezet in een commerciële toepassing in de binnenstad met lijn 2.
De gemeente Rotterdam start eind oktober met een pilot voor het draadloos opladen van elektrische auto’s. De proef met inductieladen wordt uitgevoerd met twee auto’s van de gemeente zelf.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.