Veel belangstelling voor elektrische bus in Gothenburg

silentbussessions_zara_larsson_041De elektrische bussen die sinds kort in Gotenburg rijden zijn in de prijzen gevallen. Het project kreeg de European Solar Prize 2015. Maar ook de promotiecampagne mag er zijn.

De elektrische bus in Gothenburg is een conceptvoertuig van Volvo. Er rijden er vijf van op lijn 55, naast enkele tientallen hybride bussen.

De e-bus is stil, emissievrij en volgens de makers 80 procent energie-efficiënter dan een conventionele dieselbus.

De bus rijdt op route 55 op groene stroom en daardoor met een minimale ‘ecologische voetafdruk’.

e-bus_volvoDe bus wordt aangedreven door lithium-ion accu’s. Als de bus afremt, wordt de remenergie gebruikt om de accu’s bij te laden.

Verder wordt bijgeladen aan begin en eindpunt. Dat kost niet meer dan zes minuten en dat levert voldoende stroom voor de hele route. Daarvoor wordt dezelfde techniek gebruikt als voor de hybride bussen van Volvo (zie ook de video in de betreffende categorie).

De bus is qua inrichting ruim opgezet. Brede deuren maken toegang met rolstoelen en buggy’s mogelijk en er wordt gebruik gemaakt van warme kleuren in de bus. En behalve Wifi zijn er ook oplaadpunten voor de mobiele telefoon.

Ter promotie van de bus werd een opvallende promotiecampagne neergezet. Zara Larsson, een van de bekendste Zweedse popsterren, verzorgde een verrassingsconcert in de bus. De video ging viral en werd honderduizenden keren gedeeld.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.