Meer senioren pakken meer de bus nu die niet meer gratis is

delijnEind januari hadden al 335.721 senioren een abonnement bij De Lijn in Vlaanderen gekocht en gebruikten 278.650 het ook effectief. Dat zijn er aanzienlijk meer dan toen het abonnement nog gratis was.

‘Het succes van het betalend abonnement bewijst dat mensen bereid zijn om een bijdrage te betalen voor de bus. Ze maken er zelfs méér gebruik van en laten hun auto dus vaker staan’, zegt de Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Sinds 1 september 2015 wordt aan 65-plussers opnieuw een bijdrage gevraagd voor bus of tram. Een abonnement is voor deze doelgroep de interessantste tariefformule vanaf 3 ritten per maand. Voor 51 euro kunnen senioren een jaar lang gebruik maken van ongeveer 1.100 bus- en tramlijnen.

Uit cijfers van De Lijn blijkt dat 65-plussers met hun betaald abonnement gemiddeld 8 ritten per maand maken. Ze halen de kosten van een abonnement er dus veelal uit.

Toen de bus en tram nog gratis waren, gebruikte slechts 258.000 senioren minstens 1 keer per maand hun abonnement. Sinds de start van het betalend abonnement maakten daarentegen al 278.650 senioren effectief gebruik van hun abonnement.

Die 65-plussers waren samen goed voor 11,6 miljoen ritten, gemiddeld 41 per abonnee. 17.901 senioren (6%) zijn dagelijkse gebruikers, met meer dan 130 ritten in 5 maanden.

Ministyer Weyts: ‘De afschaffing van de onverantwoordelijke gratis-politiek blijkt een prima zaak. Een bijdrage vragen heeft er net voor gezorgd dat onze senioren meer de bus of tram nemen. Wie een schappelijke prijs betaalt voor een abonnement, schat dat ook veel meer naar waarde en maakt er dan ook meer gebruik van’.

Ook De Lijn bleek positief verrast. De inkomsten van de seniorenabonnementen werden aanvankelijk veel lager ingeschat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.