‘De Reiskoffer’ help leerlingen speciaal onderwijs op weg

reiskofferHoe kun je mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen een handje helpen? Binnen het project De Reiskoffer wordt onderzocht wat apps en ondersteuning door vrijwilligers kunnen bijdragen.

Aan het pilot-project – dat is opgezet met steun van de provincie Gelderland, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Connexxion en de gemeenten waarbinnen de pilot loopt – doen maximaal 340 mensen mee uit onder andere de groep reizigers die voorheen gebruik maakte van het Leerlingenvervoer.

240 deelnemers krijgen één van de drie hulpmiddelen aangeboden uit ‘De Reiskoffer’, die hen moet helpen zelfstandig met het openbaar vervoer te gaan reizen. Het gaat om de ‘GoOV-app met callcentre’, ‘Buzzy Buddy’ en ’Samen Reizen Met…’.

De GoOV App is een app op een smartphone voor iedereen die moeite heeft met zelfstandig reizen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, cognitieve aandoening, of senioren. De app begeleidt de reiziger van deur tot deur tijdens de looproutes, naar en van haltes en op stations. Met actuele OV-informatie geeft GoOV aan hoe laat de bus of trein komt, waar en wanneer er moet worden overgestapt en bij welke halte of station er moet worden uitgestapt. Als de reiziger tijdens een reis ‘vastloopt’ kan met de noodknop een hulplijn worden ingeschakeld die de reiziger weer op pad helpt.

‘Buzzy Buddy’ is een GPS-tracker waarmee ouders en begeleiders iemand kunnen volgen. Het apparaat signaleert het wanneer een reiziger afwijkt van een geplande route. Indien nodig kan de reiziger telefonisch worden ondersteund of zelf hulp oproepen met de Buzz Buddy.

’Samen Reizen Met…’ zet in op ondersteuning door een persoonlijke reisassistent. Dat zijn vrijwilligers die de leerlingen helpen om met de bus of fiets naar school te gaan. Bijkomend doel is ook om mensen te verbinden en werkzoekenden bij de maatschappij te betrekken.

Looptijd van het pilot-project is één jaar. Gedurende dit jaar mogen de deelnemers onbeperkt gebruik maken van het door hen uitgekozen hulpmiddel. De HAN-onderzoekers en studenten monitoren hoe zij het hulpmiddel gebruiken. Aan het einde van het project kunnen zij een uitspraak doen over wat het effect is van de hulpmiddelen op onder andere de zelfredzaamheid van de deelnemers. Naar verwachting wordt het eindrapport in het eerste kwartaal van 2017 opgeleverd.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.