Actuele reisinformatie ov beschikbaar als open data

passagiersBrongegevens voor reisinformatie zijn nu zonder beperkingen beschikbaar als open data. Het gaat om ‘realtime’ open data. Met de gegevens kunnen reizigers zien of de bus, tram metro of trein op tijd is of niet.

De landelijke brongegevens worden beschikbaar gesteld door vervoerbedrijven en OV-autoriteiten verenigd in de NDOV (Nationale Data Openbaar Vervoer).

Tot voorkort waren brongegevens alleen beschikbaar voor een specifiek gebied en werden ze alleen vrijgegeven onder bepaalde voorwaarden. Zo mochten de gegevens bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor het verstrekken van reisinformatie. Deze beperkingen zijn nu opgeheven. Afnemers zijn nu vrij zijn om de brongegevens te kopiëren, aan te passen en te verspreiden, ook als het om commerciële doeleinden gaat zoals het verkopen van analyses.

Brongegevens beschikbaar stellen als open data heeft veel voordelen. Het biedt mogelijkheden om analyses uit te voeren het stimuleert app-bouwers om steeds betere apps te maken voor reizigers. De open data is op internet verkrijgbaar via www.ndovloket.nl en www.9292opendata.org.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.