R-net scoort meer passagiers op de lijn Leiden Zoetermeer

rnetDe introductie van R-net op de buslijn van Leiden naar Zoetermeer is zeer succesvol, zo meldt de provincie Zuid-Holland. De lijn werd ‘gestrekt’ en de frequentie verhoogd. In Zoeterwoude, een kleine gemeente halverwege de lijn, leidde dat bijvoorbeeld tot de helft meer reizigers.

Sinds december 2014 rijden de R-net bussen in Zuid-Holland op de lijn tussen Leiden en Zoetermeer en sinds december 2015 ook tussen Rotterdam en Dirksland op Goeree-Overflakkee. R-net staat voor Randstad-net, een samenwerkingsverband tussen alle openbaar vervoerbedrijven en overheden in de Randstad om de bereikbaarheid te verbeteren. Alleen snelle, frequente en betrouwbare verbindingen mogen het kwaliteitskeurmerk dragen.

Het aantal reizigers tussen Leiden en Zoetermeer is sindsdien sterk gegroeid. In 2015 liet deze R-net 400 lijn een reizigersgroei zien van 16% ten opzichte van 2014. Dit is ruim boven de groei in de rest van de concessie van de provincie Zuid-Holland.

In Zoeterwoude stappen zelfs 51% meer mensen op dan voorheen. Dat heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat de bus nu niet meer één keer per uur dóór de dorpskern rijdt, wat de nodige vertraging oplevert, maar standaard twaalf keer per uur in de spits en zes keer buiten de spits direct buiten het dorp halteert langs de provinciale N206.

Behalve de tijdwinst, biedt het concept de reiziger ook een logischer dienstregeling. Andere belangrijke succesfactor is volgens de onderzoekers de combinatie van hoge kwaliteit en tevredenheid, marketing en de zichtbaarheid van het R-net concept in het straatbeeld. De haltes zijn vernieuwd en voorzien van borden met digitale reisinformatie en gebruiksvriendelijke fietsenstallingen.

Er zijn nog wel verbeterpuntenpunten, zo blijkt uit het onderzoek. De betrouwbaarheid scoort een 6,8. De provincie en Arriva starten een onderzoek naar de mogelijkheden om de doorstroming van de bussen te verbeteren. Ook het comfort van de bushokjes kan beter. De provincie gaat nu onderzoeken of het mogelijk is de huidige haltes aan te passen, bijvoorbeeld door een voorwand te plaatsen. Deze feedback wordt ook gebruikt om bij nieuwe R-netlijnen een ander type bushokje aan te schaffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.