‘s-Hertogenbosch breidt elektrisch openbaar vervoer uit

busSinds kort rijden in ’s-Hertogenbosch naast de elektrische busjes, ook op de transferiumlijnen 70 en 80 alleen nog elektrische bussen.

De gemeente is sinds 2009, samen met Arriva Nederland en Provincie Noord-Brabant, bezig met het testen van elektrisch openbaar vervoer.

Vanaf deze maand rijden er in totaal zeven elektrische bussen in ’s-Hertogenbosch. De bussen worden als eerste ingezet voor vervoer naar en in de binnenstad. Er worden verschillende technieken geprobeerd.

In de binnenstad van ’s-Hertogenbosch rijden 3 elektrische busjes. Ze zijn klein en kunnen rijden in de historische straatjes van de stad. Deze bussen worden ’s nachts opgeladen.

Op Transferiumlijn 70 rijdt een elektrische bus die wordt geladen via inductie. Voor de bushalte zit een laadstation in de weg. ’s Nachts laadt de bus in de remise, zodat de bus elke ochtend helemaal opgeladen vertrekt.

De bus op Transferiumlijn 80 wordt geladen met een pantograaf bij transferiumhalte De Vliert, net als bij de tram of trein. Dit gebeurt tijdens het in- en uitstappen van de reizigers. Zo kan de bus de hele dag blijven rijden.

De gemeente gebruikt de ervaringen om in 2018, 14 bussen in de dienstregeling te laten rijden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.