GVB boekt meer reizigers en meer winst

gvb
Foto: GVB2013-26-JolandaFisser

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB boekte vorig jaar met beduidend minder subsidie jaar 6 procent meer reizigers.
Ook de nettowinst steeg van 3,0 miljoen euro naar 8,8 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van GVB.

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB vervoerde vorig jaar 6 procent meer reizigers dan een jaar eerder. Het aantal reizigers per gemiddelde werkdag groeide van 747 duizend naar 781 duizend.
De reizigersgroei zet dit jaar verder door. Momenteel vervoert GVB al bijna 800 duizend reizigers per gemiddelde werkdag. Het vervoersbedrijf verwacht dat dit aantal de komende jaren stijgt tot een miljoen reizigers per gemiddelde werkdag.

GVB kreeg in 2015 een exploitatiesubsidie van ruim 73 miljoen euro, dat is 14 miljoen euro minder dan een jaar eerder. De subsidie daalt de komende jaren verder tot 36 miljoen euro in 2024. Dat er ondanks de subsidievermindering zo’n forse winst is behaald is mede te danken aan een boekwinst op de verkoop van aandelen in Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart.

Verder meldt GVB dat het busbedrijf de emissies aan fijnstof en stikstofoxiden (NOx) per reizigerskilometer met respectievelijk 45% en 32% reduceerde ten opzichte van een jaar eerder. GVB zet zich in voor de vergroening van het OV in Amsterdam door de komende jaren de busvloot geheel uitstootvrij te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.