Waardering reizigers voor regionaal ov groeit

De waardering van ov-reizigers voor het regionale openbaar vervoer is opnieuw gestegen. Reizigers geven nu gemiddeld een 7,6 voor hun rit, hoger dan ooit.

Dat blijkt uit het grootschalig landelijk onderzoek ‘de Klantenbarometer’ onder reizigers van het stads- en streekvervoer door CROW-KpVV.

Een jaar eerder was dat een 7,5, en tien jaar geleden nog 7,0. Van alle reizigers geeft 85,3 procent een 7 of hoger (2015: 84,1), terwijl 5,1 procent een 5 of lager geeft (2015: 5,5).

In de totale ranglijst van 70 onderzoeksgebieden zijn de top-3 en de hekkensluiters ongewijzigd gebleven. De hoogste waardering krijgt wederom het busvervoer op Schiermonnikoog (gestegen naar 8,7). Op de tweede plaats staat de veerdienst Dordrecht–Rotterdam en Drechtsteden (nu 8,5), gevolgd door het busvervoer op Vlieland, Ameland en Terschelling (8,3).
Op de vierde plaats staat de veerdienst Vlissingen–Breskens. De verbinding is met stip gestegen en gaat in drie jaar tijd van een 7,2 naar een 7,9. Onderaan staan opnieuw de treindiensten Zwolle–Enschede (7,0) en Nijmegen–Roermond (6,9).

De regionale treindiensten doen het beter dan in 2015: hun gemiddelde gaat van 7,4 naar 7,5. De top-3 van best beoordeelde regionale treindiensten bestaat in 2016 uit Zutphen–Apeldoorn (7,8), Dordrecht–Geldermalsen (7,8) en Zwolle–Emmen (7,7). Ook drie tienden winst boeken de treindiensten Ede–Amersfoort en de Groningse treindiensten.
Behalve treindiensten doet ook het stadsvervoer het uitstekend in de ogen van de reizigers. De top-3 van de stadsbus bestaat uit middelgrote steden: Lelystad, Apeldoorn en Leeuwarden. Alle drie behalen zij een 7,8. Het stadsvervoer Leeuwarden was met +0,4 de grootste stijger van deze editie van het onderzoek.

Een van de opvallendste resultaten van het onderzoek is dat de waardering voor de tram in Rotterdam stijgt voor de achtste achtereenvolgende keer en nu als rapportcijfer een 7,9 heeft. Slechts vier van de 70 onderzoeksgebieden scoren hoger. En ook de Rotterdamse metro scoort met een 7,7 opmerkelijk goed.
De tram in Den Haag (7,5) en de sneltram in Utrecht (7,7) stijgen beide voor de derde keer op rij.

Ov-reizigers zijn nog meer tevreden over de OV-chipkaart. Voor het gebruiksgemak en het gemak van het kopen van een vervoerbewijs en/of laden van reissaldo geven zij nu een 8,1 (was 7,9) en een 7,8 (was 7,7).

De waardering van de sociale veiligheid is in 2016 op hetzelfde hoge niveau gebleven: een 7,7 voor veiligheid algemeen, een 8,0 voor veiligheid tijdens de rit en een 7,8 voor de veiligheid op de instaphalte.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.