Gratis OV voor Haagse jongeren

Den Haag introduceert de OV-jongerenpas, waarmee jongeren van 12 tot en met 17 jaar in de weekenden en schoolvakanties gratis kunnen reizen binnen de gemeente Den Haag, op alle HTM tram- en buslijnen.

Ze moeten daartoe in het bezit zijn van een Ooievaarspas. Die maakt het al mogelijk om deel te nemen aan sportieve, culturele of educatieve activiteiten. Maar zolang deze jongeren geen geld hebben om daar naartoe te gaan, blijft er een drempel bestaan, zo redeneert de gemeente.

Via Stichting Leergeld konden gezinnen al in aanmerking komen voor een fiets. Er is echter niet voor ieder gezin een fiets beschikbaar, bovendien is een fiets niet altijd de oplossing. Als de sportclub – of andere activiteit – aan de andere kant van Den Haag zit bijvoorbeeld, is de tram een beter alternatief. Ook ’s avonds laat is voor veel jongeren, met name meisjes, de fiets geen optie.

Voor deze OV kaart is jaarlijks 900.000 euro beschikbaar. Dit wordt gefinancierd vanuit een extra subsidie van 4 miljoen die de gemeente onlangs vanuit het rijk kreeg om kinderarmoede te bestrijden. Ongeveer 8.500 jongeren krijgen de pas na aanvraag de tweede helft van juni thuisgestuurd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.