Aantal treinreizen groeit met 4 procent

Het totaal aantal NS-treinreizen op een gemiddelde werkdag in 2016 bedraagt ruim 1,2 miljoen. Ten opzichte van 2015 is dat een groei van 4%.

Deze stijging wordt onder meer verklaard door de economische ontwikkelingen en concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden.

Voor de stedelijke regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Regio Twente, Arnhem/Nijmegen en Eindhoven, geldt dat het totaal aantal in- en uitstappers in 2016 met ongeveer 5% is toegenomen. Voor Noord?Nederland, Zeeland, Limburg zijn de cijfers nagenoeg gelijk gebleven.

Op de 5 grootste stations: Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport zien we een groei van 5%. Schiphol Airport stijgt fors met 10%, dit wordt onder meer verklaard door de groei van de luchthaven en de uitbreiding van de IC-Direct.
Utrecht Centraal stijgt met 3%; dit is mede als gevolg van de vele werkzaamheden op en rond het station lager dan het landelijk gemiddelde.

Op lokaal niveau kunnen wijzigingen in de dienstregeling leiden tot meer/minder reizen en uitwisseling tussen stations. Kleine relatief nieuwe stations zoals Almere Poort (+21%), Nijmegen Goffert (+34%) en Utrecht Leidsche Rijn (+15%) doen het traditiegetrouw goed vanwege het ingroei-effect.

Belangrijkste bron voor het vaststellen van het aantal de in- en uitstappers zijn de OV-chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in- en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver. Ten opzichte van 2015 zijn er overigens geen grote wijzigingen doorgevoerd in de methodiek.


Mail de redactie

MEER OVER DIT ONDERWERP