Arriva verzorgt treinvervoer in het Noorden ook na 2020

Foto: Wesseltje14

De nieuwe regionale treinconcessies in Groningen en Friesland zijn gegund aan Arriva.

Dit betekent dat Arriva vanaf 13 december 2020 het regionale treinvervoer voor zijn rekening neemt in het Noorden, inclusief de verbinding naar Leer.

De nieuwe concessie omvat enerzijds de inzet van extra treinen op bepaalde trajecten, anderzijds verdwijnen er ook stoptreinen.

Al met al leidt de nieuwe concessie tot een groter aanbod aan vervoer voor de reiziger, aldus de provincies, waarbij meer treinen en daarmee ook extra zitplaatsen beschikbaar komen. De huidige treinen krijgen een grote opknapbeurt. Daarnaast komen er nog 21 treinen extra bij, waarvan 18 nieuwe.

Verder heeft Arriva een aantal nieuwe snufjes beloofd, zoals bijvoorbeeld een automatisch telsysteem, waarmee in kaart wordt gebracht hoeveel reizigers op welke rit reizen. Daarmee is beter te voorspellen hoeveel zitplaatsen nodig zijn en hoeveel treinen ingezet moeten worden. Dit telsysteem zorgt er ook voor dat reizigers op de perrons kunnen zien hoeveel reizigers in een treinstel zitten en in welk treinstel nog zitplaatsen beschikbaar zijn. Ook komt er een treinvervangend vervoer app waardoor de bussen sneller aanwezig zijn op de juiste plek. En er komen deelfietsen als na-transportmiddel op elk station.

Alle treinen worden voorzien van batterijen die de remenergie opslaan. Hierdoor worden de treinen niet alleen duurzamer, doordat ze minder energie verbruiken, maar worden ze ook iets stiller bij het wegrijden van een station.

Daarnaast kan door de batterijen de dieselmotor uitgezet worden, als de trein vijf minuten of langer stilstaat. De 18 nieuwe treinen die tussen Leeuwarden en Groningen Europapark gaan rijden hebben stillere motoren en rijden op 100 procent biodiesel.

De looptijd van de gegunde concessie is van eind 2020 tot en met 2035.

 


Mail de redactie