Voelbare stationsplattegrond1

Blinde of slechtziende kan voelbare plattegrond van station aanvragen

Foto: Prorail

Voelbare stationsplattegrond1Wie blind of slechtziend is, kan sinds kort een voelbare stationsplattegrond aanvragen op de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. De speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille en hebben verschillende hoogtes en contrasterende kleuren.

Het kan een flinke uitdaging zijn, als blinde of slechtziende een treinreis maken – het is altijd zoeken naar de kaartjesautomaat, naar de liften en naar het juiste perron. De nieuwe stationsplattegronden van ProRail bieden een uitkomst: hiermee kunnen ze zich beter voorbereiden op hun reis en kunnen ze de weg in het station beter vinden.

Rustige plek

De kaart is te krijgen bij de OV Servicewinkel. Reizigers met een visuele beperking komen hier door de blindegeleidelijnen te volgen. Bij balie van de servicewinkel kunnen ze de plattegrond aanvragen. En op een rustige plek in de winkel mogen ze de kaart bestuderen. Het is de bedoeling dat ze hem na afloop weer inleveren bij de balie. Er bestaan ook een thuisversie van de plattegrond. Die zijn te bestellen via de klantenservice van ProRail.

ProRail kijkt, samen met de OV Servicewinkels en de Oogvereniging, goed naar het gebruik van de nieuwe plattegronden. Zijn ze een succes, dan kunnen ze voor meer stations gemaakt worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.