In- en uitchecken bij overstap regionale treinen verleden tijd in Overijssel

Treinreizigers in Overijssel hoeven vanaf 10 december niet langer opnieuw in te checken als ze overstappen van de ene regionale vervoerder naar de andere.  De provincie heeft één uniforme OV-chipkaartpaal gerealiseerd voor alle Overijsselse treinen van Arriva en Keolis Nederland.

Het geldt voorlopig alleen voor de Overijsselse regionale treinen en reizigers moeten nog steeds opnieuw inchecken wanneer ze van een NS-trein overstappen op een trein van Arriva of Keolis Nederland. De wens van de provincie Overijssel en de regionale vervoerders is om de regionale single check-in check-out op termijn uit te breiden met bijvoorbeeld NS en regionaal treinvervoer in Gelderland.

Gemak reiziger
Reizigersorganisaties kaartten het probleem met meerdere incheckpalen op de perrons al eerder aan. Reizigers blijken regelmatig verkeerd in of juist uit te checken. Dit wordt erkend door de provincie. “In Overijssel zouden we straks te maken krijgen met drie tot vier verschillende OV-chipkaartpalen. Dat maakt het er voor de reiziger niet makkelijker op en zorgt ook voor oponthoud in de spits. Met Arriva en Keolis Nederland hebben we een oplossing gevonden: één uniforme OV-chipkaartpaal voor single check-in check-out op regionaal niveau.”

Bovendien hebben de Gedeputeerde Staten besloten het opstaptarief bij een overstap tussen regionale treinen en bussen te laten vervallen. Dat geldt niet alleen voor het vervoer in Overijssel, maar ook op de treintrajecten die doorlopen in Drenthe (Coevorden-Emmen) en Gelderland (Zutphen-Lochem). “Met single check-in check-out en het laten vervallen van het opstaptarief, bij een overstap tussen regionale treinen en bussen, maken we weer een mooie stap in het verbeteren van de kwaliteit van het OV”, aldus gedeputeerde Bert Boerman.

Blauwnet
Voor de herkenbaarheid krijgen alle nieuwe OV-chipkaartpoortjes, de OV-chippalen en de treinen de blauwe provinciale OV-huisstijl, waarin nu al gereden wordt op de Vechtdallijnen. De treinen op de treintrajecten Zwolle-Kampen, Zwolle-Enschede en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal krijgen ook die kleur. Het regionale vervoer krijgt de verzamelnaam: Blauwnet. De nieuwe palen zijn volgens de provincie sneller bij het in- en uitchecken en zijn technisch geschikt voor nieuwe betaalmethoden in de toekomst, zoals bijvoorbeeld bankpassen. “Hiermee lopen we vooruit op wat over een aantal jaar in Nederland de standaard wordt”, zegt Boerman.

Boerman: “De afgelopen jaren hebben we de kwaliteit van het openbaar vervoer enorm verbeterd door bijvoorbeeld gelijkvloerse instappen, meer comfort in de trein door inzet van nieuw materieel, verhogen van de frequenties en snelheid en de elektrificatie van spoortrajecten. Daardoor zien we ook het aantal reizigers toenemen. Dit is weer een mooie stap en daarmee wordt het Overijsselse openbaar vervoer een steeds aantrekkelijker alternatief voor de auto.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.