De RET-metro in Rotterdam

Stad- en streekvervoer in 2016 gegroeid, maar minder hard dan in 2015

Het aantal kilometers dat reizigers afleggen in bussen, trams, metro’s, veren en regionale treinen is in 2016 opnieuw gestegen. Wel is de stijging minder sterk dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van kenniscentrum CROW.

Het aantal kilometers dat reizigers in 2016 maakten met bus, tram, metro en veren nam toe met 2,7 procent. In 2015 was dat toegenomen met 5 procent. Gecorrigeerd met kilometers die mensen wel gemaakt hebben, maar die niet geregistreerd zijn, bedroeg het aantal reizigerskilometers in 2016 5,5 miljard, in 2015 5,4 miljard en in 2014 5,2 miljard.

Met regionale treinen maakten reizigers 1,1 procent meer kilometers. In 2015 was dit 9,2 procent. Gecorrigeerd met niet-geregistreerde kilometers kwam hier het aantal reizigerskilometers in 2016 op 1,2 miljard.

Van niet-geregistreerde kilometers is onder andere sprake als OV-chipkaartapparatuur kapot of afwezig is, wanneer reizigers vergeten uit te checken of grijs of zwart rijden. Voor dit onderzoek heeft CROW cijfers opgevraagd bij de 13 OV-autoriteiten. Gegevens van de Hoekse Lijn en de trein Gouda-Alphen aan den Rijn komen van de vervoerders.

Daling

De regio Noord-Holland springt eruit met een daling van het aantal reizigerskilometers met 7,3 procent. Dit komt deels omdat het Haarlemse deel van de Zuidtangent is overgegaan naar de Vervoerregio Amsterdam en omdat in Haarlem IJmond de Velsertunnel langdurig gesloten is geweest. CROW registreerde over 2015 nog een daling in Zeeland en Limburg, maar die is nu weg.

In bijna alle regio’s steeg het gebruik van bus, tram, metro en veerpont. De stijging was het grootst in Noord-Brabant, Groningen/Drenthe en in Zeeland. De eerste twee regio’s deden het een jaar eerder ook al goed, met name vanwege de hoogwaardige streeklijnen. Alleen in Friesland en Flevoland bleef de vervoersomvang nagenoeg gelijk.

Het regionale vervoer groeit al jaren in de grote steden. Vorig jaar is de helft van alle reizigerskilometers in Nederland afgelegd in de vervoerregio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag.

Fikse groei

Het totale aantal reizigerskilometers per trein steeg met 1,1 procent. Op circa 40 procent van de decentrale spoorlijnen constateerden de onderzoekers een vermindering van het aantal kilometers. Uitschieters zijn de lijnen Groningen-Roodeschool, Leeuwarden-Harlingen en Almelo/Mariënberg/Hardenberg. Het aantal treinkilometers dat op het hoofdrailnet werd gereisd in NS-treinen groeide circa 2 procent in 2016.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.