Brabant krijgt eigen versie van Breng flex

‘Taxidienst’ Breng flex van vervoerder Hermes krijgt een vervolg. Niet in de regio Arnhem-Nijmegen, maar in de Brabantse stad Helmond. Hermes start daar per 11 december met Bravo flex. Het concept is precies hetzelfde: reizigers kunnen via een app of telefoonnummer zelf een voertuig bestellen.

Met Bravo flex kunnen reizigers binnen Helmond bij elke gewenste halte opgehaald worden en ook naar elke gewenste halte gebracht worden. De reiziger geeft door wat de vertrek- en de bestemmingshalte is en hoeveel mensen willen meereizen. Ook een rolstoel of kinderwagen kunnen mee. Passagiers kunnen al twee weken van tevoren een reis boeken, maar ook spontaan. De maximale wachttijd is 15 minuten. Voor een rit met Bravo flex moet 3 euro betaald worden, 65+’ers betalen iets minder.

Hoge kosten

Bravo flex moet de oplossing zijn voor problemen met de bezetting van de bussen in Helmond. Van bepaalde buslijnen maken soms maar heel weinig mensen gebruik, stelt Hermes. De stad heeft verschillende reisalternatieven: er zijn vier stations en er is een uitgebreid fietspadennetwerk. Enkele jaren terug is gekeken naar een initiatief met een flexconcept zonder vaste route, maar vanwege de hoge kosten was dat op dat moment nog niet mogelijk. Het alternatief was een flexlijn met vaste route.

In overleg met de provincie en de gemeente kan Bravo flex nu wel worden ingezet. Dit betekent dat lijnen 52, 53, 54 en 555 vervangen worden door Bravo flex. Lijn 51 blijft op werkdagen een reguliere busverbinding, maar zal op zaterdag worden vervangen door Bravo flex. De chauffeurs die nu op de bussen rijden in Helmond gaan straks ook Bravo flex verzorgen.

Grotere schaal

Hermes begon Breng flex eind vorig jaar als in de regio Arnhem-Nijmegen. Reizigers waarderen de dienst enorm. Hermes wilde de Breng flex graag op grotere schaal in de omgeving uitrollen, maar de gemeentes Arnhem, Nijmegen en de provincie Gelderland waren daar op tegen. Het zou namelijk betekenen dat op bepaalde momenten op verschillende reguliere lijnen minder bussen zouden rijden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.