Jan van Selm volgt René Meijer op als directeur DOVA

Jan van Selm (56) volgt op 1 februari René Meijer op als directeur van samenwerkingsverband DOVA (Decentrale Openbaar Vervoer Autoriteiten). Van Selm was de afgelopen negen jaar directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe, een dochterorganisatie van de provincies Drenthe en Groningen en de gemeente Groningen. 

DOVA had met René Meijer een directeur met veel OV- en mobiliteitservaring. Hij leidde het samenwerkingsverband DOVA sinds de oprichting in 2015. Daarvoor was hij directeur van SKVV (Samenwerkende Kaderwetgebieden Verkeer en Vervoer) en had hij managementfuncties bij het OV-bureau Randstad en de gemeenten Rotterdam, Alkmaar en Amsterdam.

Ook de nieuwe directeur Jan van Selm brengt op het gebied van mobiliteit en specifiek OV veel kennis en ervaring mee. Voordat hij directeur was van OV-bureau Groningen Drenthe vervulde vervulde hij managementfuncties bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Flevoland en het Centrum Vernieuwing OV. Van Selm was in de jaren negentig als IPO-medewerker betrokken bij de ontwikkeling van de Wet Personenvervoer (Wp2000).

Veertien OV-autoriteiten

In DOVA werken de veertien decentrale OV-autoriteiten samen die in de Wp2000 zijn aangewezen: de twaalf provincies, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Vervoerregio Amsterdam. Zij houden zich samen met de sectorpartners bezig met landelijke thema’s als OV-betalen, OV-aanboddata, open OV-informatie, sociale veiligheid in het OV, ketenmobiliteit/Mobility as a Service (MaaS) en landelijke OV-tarieven, producten en OV-indices, nodig om de jaarlijks benodigde prijsstijgingen te berekenen. De sectorpartners van DOVA zijn vervoerbedrijven, OV-consumentenorganisaties en de rijksoverheid.

Samenwerkingsverband DOVA is gehuisvest in de Utrechtse locatie van mobiliteitskennisplatform CROW. Het deelt daar zijn werklocatie met Kennisplatform Verkeer en Vervoer (CROW-KpVV), het Nationaal Datawarehouse OV (CROW-NDOV) en het fietsstimuleringsprogramma ‘Tour-de Force’. De gedeelde huisvesting draagt bij aan de synergie tussen de mobiliteitsprogramma’s van de decentrale overheden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VERKEERSNET.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.