Extra treinen Belgische Spoorwegen trekken dagelijks 20.000 reizigers

Belgische treinreizigers waarderen de nieuwe dienstregeling van de NMBS. Sinds eind vorig jaar zet de spoorvervoerder tweehonderd treinen extra per dag in. Van die extra treinen maken dagelijks meer dan 20.000 reizigers gebruik, zo blijkt uit een voorzichtige evaluatie van de eerste twee maanden.

Sinds 10 december heeft de NMBS haar treindienst versterkt. Er rijden nu meer treinen: 3.700 in plaats van 3.500. Dat aantal gold sinds de vorige dienstregeling, die in december 2014 aanving. De uitbreiding vloeit voort uit een ambitieus vervoersplan. Daarin staat dat het aantal aansluitingen moet groeien en dat het treinaanbod met 5 procent toe moet nemen. In 2020 moet dit afgerond zijn, maar de eerste 4 procent stond voor december 2017 op de planning.

230 miljoen

De Belgische Spoorwegen spelen met de uitbreiding in op de groei van het aantal reizigers. In 2017 vervoerde de NMBS 230 miljoen binnenlandse reizigers, 3 procent meer dan in 2016. Het gaat volgens de spoorwegonderneming om de grootste stijging van het aantal reizigers in de afgelopen tien jaar. Januari 2018 telde intussen een groei van het aantal reizigers met ongeveer 2,7 procent, in vergelijking met dezelfde maand van 2017.

Doordeweeks maken meer dan 20.000 reizigers dagelijks gebruik van deze nieuwe treinen. Zo trekt het verdubbelde treinaanbod tussen Charleroi, Namen en Jambes 2.100 reizigers en het verdubbelde treinaanbod tussen Puurs en Essen 4.300 reizigers.

’s Zaterdags maken ook meer dan 20.000 reizigers gebruik van de bijkomende treinen. De verdubbelde frequentie van het voorstedelijke aanbod tussen Brussel, Vilvoorde, Mechelen en Antwerpen trekt op zaterdag bijvoorbeeld meer dan 4.000 reizigers. Op zondag maken 11.000 reizigers gebruik van de nieuwe treinen van NMBS. Dit succes is met name te danken aan de extra studententreinen op zondagavond.

Te vroeg

De NMBS erkent dat het te vroeg is om het aantal nieuwe reizigers aan boord van deze extra treinen vast te stellen. Desalniettemin is het spoorwegbedrijf erg blij met de groei.

Onlangs werd bekend dat de NMBS in de spitsuren hogere tarieven mag gaan vragen voor kaartjes dan in de daluren. Op die manier hoopt de spoorvervoerder meer reizigers over te halen om niet in de drukste uren in de trein te stappen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.