Nieuw cijferbord moet voorkomen dat bus slechtziende voorbij rijdt

Busbord slechtzienden. Foto: Keolis Nederland

Een bord waarop alle mogelijke cijfercombinaties te maken zijn. Dat kunnen blinden en slechtzienden sinds kort omhoog houden om te voorkomen dat hun bus voorbij rijdt. Vervoerder Keolis Nederland en de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) hebben het bord onlangs in productie genomen.

Niet door hebben dat de juiste bus passeert of niet goed kunt zien welk buslijnnummer de bus heeft: het is een bekend fenomeen bij mensen met een visuele beperking en chauffeurs. Bij beiden leidt dat tot frustratie. Yvonne van Geel, zelf slechtziend, bedacht er een oplossing voor: een zogenoemd buslijnbordje. Het bordje is inmiddels in samenwerking met Keolis Nederland en de CBB in productie genomen. Doel is dat de bus straks niemand meer voorbij hoeft te rijden.

Het gaat om een volledig geplastificeerd ringbandje op A5 formaat. Er zitten 3 maal 10 kaarten in met de cijfers 0 tot en met 9. Daarmee kan elk busnummer worden gemaakt. De kaarten zijn voorzien van braillecijfers voor mensen die niet kunnen zien. Er kan een adressticker op bij verlies en na een regenbui kan het simpel worden afgedroogd. Het bordje kost 13,50 euro is te bestellen via de website van Keolis Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.