Wie rode lampen bij overweg negeert, kan boete krijgen

Automobilisten en brom- en snorfietsers die de knipperende rode lampen bij spoorwegoverwegen negeren, kunnen een boete verwachten. ProRail start hiermee bij twee oversteekplaatsen in Hilversum. Hier hangen slimme camera’s.

Vanaf deze week krijgen overtreders een waarschuwingsbrief, maar binnenkort gaat de spoorbeheerder in overleg met het Openbaar Ministerie ook boetes uitdelen. Bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro, automobilisten mogen 230 euro neertellen.

Onderzocht

De spoorbeheerder heeft in de afgelopen maanden onderzocht of het mogelijk is om met behulp van een slim camerasysteem controles uit te voeren op risicovolle overwegen. Volgens ProRail draag het plaatsen van camera’s bij aan het verbeteren van de veiligheid op- en rond het spoor. “Dagelijks gebeuren er meerdere bijna-aanrijdingen omdat weggebruikers de geluid- en lichtsignalen bij overwegen negeren,” zegt een woordvoerder.

Weggebruikers proberen na het sluiten van de overwegbomen, alsnog snel over te steken. In februari overleed een 20-jarige fietser in het Limburgse Echt toen hij langs dichte overwegbomen slalomde. Hij werd door de passerende trein gegrepen. Begin januari kwam een fietser in Den Helder om. Ook hij probeerde over te steken nadat de bomen gesloten waren.

Dertig aanrijdingen

In 2017 vonden er dertig aanrijdingen met wegverkeer plaats op overwegen. Hierbij vielen vijf dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden. Dit jaar staat de teller al op elf ongevallen, waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen.

ProRail is donderdag gestart met het handhaven op basis van camerabeelden bij twee overwegen in Hilversum. Deze overwegen zijn in overleg met de gemeente Hilversum uitgekozen. De handhaving vindt plaats in overleg met het Openbaar Ministerie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Carlijn Kruidhof

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.