Campagne De Lijn moet Vlamingen stimuleren om auto dag te laten staan

93 procent van de Vlamingen vindt dat files steeds erger worden en dat er dringend oplossingen moeten komen. Toch voelt 74 procent zichzelf niet verantwoordelijk voor de files. Dat blijkt uit een mobiliteitsonderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van De Lijn. De Belgische vervoersmaatschappij wil mensen nu stimuleren om voortaan maandag een ander vervoersmiddel dan de auto te pakken.

Doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de houding van de Vlaming tegenover mobiliteit en de bereidheid om zo nu en dan een anders te reizen. De Lijn zette daarom samen met onderzoeksbureau iVOX een onderzoek op. Hiervoor werden afgelopen februari 1000 mensen tussen de 15 en 75 jaar ondervraagd.

Veel frustraties

In het onderzoek kwamen veel frustraties naar voren. Bijna alle ondervraagden (91 procent) gaven aan dat we te veel stilstaan in het verkeer. Een op de drie mensen die dagelijks pendelen tussen thuis en hun werk, gaf bovendien aan te veel tijd te verliezen. De Vlaming verwacht niet dat het mobiliteitsprobleem de komende jaren zal verbeteren. Integendeel: 93 procent vindt dat de verkeersdrukte en het fileleed erger worden en dat het hoog tijd is dat er echte oplossingen komen.

De Vlaming gelooft dat er alternatieven voor de auto nodig zijn om het fileprobleem op te lossen. Zo ziet 60 procent een oplossing in het openbaar vervoer en combimobiliteit, het combineren van verschillende vervoermiddelen. 55 procent wil zelf ook echt iets doen om verkeers- en fileproblemen op te lossen. Bovendien wil 42 procent wel andere wijzen van verplaatsen ontdekken en uitproberen. Tegelijk verwachten Vlamingen vooral dat anderen het fileleed zullen aanpakken. 74 procent vindt dat hij zelf niet aan de oorzaak van de files ligt.

Extra zetje

Om Vlamingen een extra zetje te geven, lanceert De Lijn nu de campagne Mobiele Maandag. Met de campagne wil het OV-bedrijf Vlamingen aansporen om minstens één dag in de week, in principe op maandag, de auto te laten staan en om een alternatief vervoersmiddel te nemen. Zo wil De Lijn het fileprobleem en het daaruit voortvloeiende ecologisch, economisch en psychologisch leed aanpakken. De eerste actiedag is maandag 16 april.

Het OV-bedrijf heeft een website gelanceerd. Hier kan iedereen zich aanmelden, maar ook tips vinden om met andere vervoersmiddelen te reizen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.