Noordelijke provincies werken met Arriva aan autonome shuttles

Friesland, Groningen en Drenthe starten komende jaren samen met vervoerder Arriva verschillende proeven met zelfrijdende shuttles. De partijen hebben daarvoor een intentieverklaring getekend. De provincie Friesland steekt er een ton in, de andere provincies moeten daar nog over beslissen. De autonome voertuigen moeten worden ingezet op de weg van en naar bushaltes aan hoofdwegen. Reguliere bussen hoeven dan minder afslagen te nemen naar dorpen, zodat ze sneller worden.

De provincies hopen dat autonoom vervoer helpt om hun gebieden bereikbaar te houden. Met name op het platteland ligt er volgens hen ‘een uitdaging om het openbaar vervoer in stand te houden’. De overheden verwachten dat zelfrijdende mobiliteit in de krimpgebieden zorgt voor lagere kosten en minder CO2-uitstoot. Ook kan autonoom vervoer volgens de provincies een aanvulling zijn op huidige first-and-last-mile concepten zoals de belbus, buurtbus en opstapper.

Proeven met autonoom openbaar vervoer per bus of auto kan alleen worden uitgevoerd als de vervoerder daarvoor een ontheffing heeft. De desbetreffende concessieverleners provincie Friesland en OV-bureau Groningen-Drenthe zijn bevoegd om deze ontheffingen te verstrekken.

Projecten

In de drie provincies zijn een aantal projecten benoemd waar een proef met een zelfrijdend voertuig kan worden gereden. De provincies sluiten per pilot een aparte overeenkomst af met Arriva, waarin de diensten van de vervoerder en de looptijd van de pilot worden vastgelegd. De provincie Friesland steekt een ton in de pilots, de andere provincies moeten daar nog over beslissen. Wanneer de proeven precies starten is nog niet bekend.

Ze moeten in ieder geval duidelijk maken in hoeverre zelfrijdende voertuigen gecombineerd kunnen worden met openbaar vervoer en wat de kosten daarvan zijn. Ook zal het duidelijk worden of het nodig is om de infrastructuur aan te passen.

Het idee is dat de provincies bushaltes naar provinciale wegen verplaatsen, waardoor bussen minder afslagen hoeven te nemen naar dorpen. Het doel is dat de rit in een streekbus aantrekkelijker wordt voor passagiers, omdat de reistijd hiermee korter wordt. De shuttles moeten dan van en naar die bushaltes rijden.

Appelscha en Ooststellingswerf

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe tekenden eerder een intentieverklaring om van Noord-Nederland dé testregio op het gebied van autonoom vervoer te maken. Eind vorig jaar kondigde de provincie Groningen aan met het Franse bedrijf Navya te gaan samenwerken op het gebied van zelfrijdend vervoer.

Er vonden eerder proeven plaats met zelfrijdende voertuigen in Appelscha en in de gemeente Ooststellingswerf. In Appelscha verliep de pilot enigszins problematisch, omdat het voertuig over het fietspad reed en daar fietsers hinderde. De proef in andere gemeente was wel positief.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.