Veel senioren vinden OV onprettig; ProRail start campagne

Een nieuwe campagne van ProRail moet senioren helpen om zich veiliger op en rond stations en overwegen te bewegen. 32 procent van de 70+-ers heeft moeite met reizen met het openbaar vervoer, blijkt uit onderzoek dat de spoorbeheerder voorafgaand aan de campagne liet uitvoeren.

Onderdeel van de campagne is een speciale website met tips en filmpjes. Ouderen krijgen mee dat ze nooit dichtbij de rand van het perron moeten staan, maar achter de witte stippellijn moeten blijven. Dat voorkomt dat ouderen naar beneden vallen als er ‘plotseling’ een trein voorbij raast. ProRail legt onder andere ook uit wat senioren moeten doen wanneer ze bij het oversteken van een overweg vast komen te zitten met een rollator, fiets of trolley.

OV mijden

Een campagne als deze is hard nodig, benadrukt de spoorbeheerder. Uit onderzoek dat zij lieten uitvoeren onder duizend Nederlanders in de leeftijd van 70 tot en met 85 jaar, blijkt dat 32 procent van hen moeite heeft met reizen in het OV. 6 procent van de mensen in deze leeftijdsgroep mijdt het reizen in het OV helemaal. Tegelijkertijd vindt bijna 70 procent het belangrijk om gebruik te kunnen blijven maken van spoorwegovergangen en het openbaar vervoer.

De hindernissen die de 70-ers en 80-ers ervaren, zijn zaken als: te veel gedoe (29 procent), fysieke beperkingen (24 procent) en de drukte (24 procent). 44 procent beschouwt trappen als een belemmering en voor bijna 4 op de 10 ouderen geldt dat zij de drukte in de bus, metro, trein of tram lastig vinden. 30 procent reist daarnaast liever niet met het ov als zij bagage of een hulpmiddel, zoals een rollator of een rolstoel, bij zich hebben.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.