Achteraf betalen in OV nu ook mogelijk voor particulieren

IC Direct. FOTO NS

De OV-chipkaart opladen en er verplicht een borg van tien of twintig euro opzetten, hoeft niet meer. Particulieren kunnen voortaan achteraf betalen, iets dat al mogelijk was voor zakelijke reizigers met een Business Card. Zij moeten zich dan aanmelden voor NS Flex. Kosten voor gereisde kilometers per trein, maar ook per bus, tram, metro en OV-fiets worden dan maandelijks afgeschreven.

Aan de OV-chipkaart zijn de meeste reizigers volgens de NS wel gewend. Maar het opladen vinden veel reizigers maar gedoe, ziet de vervoerder tegelijk. Is de kaart niet leeg? Staat er wel voldoende borg op? De NS komt nu met een dienst die in een oplossing voorziet.

Wie zich aanmeldt voor NS Flex hoeft nooit meer saldo te laden. En ook de verplichte borg van tien of twintig euro op de OV-chipkaart is niet meer nodig. Ook niet bij andere vervoerders. De gereisde kilometers per trein, bus, tram, metro en OV-fiets worden voortaan maandelijks van de bankrekening afgeschreven.

Garantie

In hun NS-account zien reizigers precies wat ze besteed hebben. Het wordt binnenkort mogelijk om alerts in te stellen. Dan krijgen reizigers een seintje als ze het bedrag bereikt dat ze ingesteld hebben. Reizigers zitten nergens aan vast, benadrukt NS. NS Flex is verkrijgbaar met of zonder abonnement. Daarnaast kunnen ze kosteloos maandelijks opzeggen of hun korting aanpassen.

NS vraagt eenmalig 10 euro. De vervoerder zegt dat nodig te hebben als garantie: zo is duidelijker dat de reiziger echt NS Flex wil gebruiken. Wie kiest voor een abonnement van 5 euro of meer, bespaart die kosten. Overstappers naar NS Flex die nog saldo op hun kaart hebben staan, krijgen dat automatisch terug.

Reizen zonder verplichte borg op de OV-chipkaart is volgens NS vooral prettig voor reizigers op korte trajecten en reizigers die maar incidenteel van het OV gebruikmaken. Zij betalen alleen maar voor de gemaakte reis, zonder abonnementskosten.

Deur tot deur

“Reizigers verwachten van NS een moeiteloze reis van deur tot deur”, zegt Tjalling Smit, directeur Commercie & Ontwikkeling in een toelichting. “Maar hoe die reis eruit ziet, is voor elke reiziger weer anders. Daarom hebben we met NS Flex een alles-in-één-oplossing voor het OV ontwikkeld, waarmee elke vorm van vervoer eenvoudig kan worden gebruikt en betaald. En die flexibel is aan te passen aan je reisgedrag.”

NS Flex is ontwikkeld samen met de andere vervoerders en met Translink. Afgelopen jaar hebben honderden testreizigers al met de nieuwe dienst gereisd. Met de hulp van honderden testreizigers die afgelopen jaar al met NS Flex hebben gereisd. Op basis van hun feedback heeft NS steeds verbeteringen en uitbreidingen doorgevoerd. De vervoerder belooft dat te blijven doen. Zo is Traject Vrij nog niet beschikbaar voor NS Flex. Maar daar wordt aan gewerkt. Ook werkt NS onder meer een oplossing speciaal voor gezinnen en aan het ontsluiten van andere vervoersvormen, zoals huurauto’s of taxi’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Achteraf betalen in OV nu ook mogelijk voor particulieren”

Victor Bax|03.09.18|20:31

En vermeld even “the catch”, de financiële adder!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.