Bushalte 2.0 BEELD: Youtube/Provincie Zuid-Holland

Experiment in Zuid-Holland: pakketje ophalen bij bushalte

Bushalte 2.0 BEELD: Youtube/Provincie Zuid-Holland

Een internetbestelling ophalen na het uitstappen van de bus. De provincie Zuid-Holland wil bekijken of dat realiteit kan worden en heeft daarom drie prototypes van de ‘bushalte 2.0’ gekocht bij startup EVAnet. Dit is een innovatief concept waar pakjes bezorgd kunnen worden en op ieder gewenst moment kunnen worden opgehaald.

Met een pilot wil de provincie de haalbaarheid en het businessmodel onderzoeken. Op dit moment wordt onderzocht welke locaties hiervoor het meest geschikt zijn. Bij de bushalte 2.0 kunnen leveranciers pakketjes en boodschappen bezorgen, zodat mensen die op kunnen halen als ze uit de bus stappen.

“Mensen bestellen via internet”, zegt Mick Walvisch, een van de oprichters, in een promotiefilmpje. “Dat moet naar die desbetreffende locaties toegebracht worden met losse busjes, veel CO2, veel extra kilometers. En wij zeiden eigenlijk: waarom breng je de pakjes niet naar waar mensen sowieso in, uit, over of opstappen. Om daarmee eigenlijk een relatie te creëren die vroeger heel logisch was in de vorm van de postkoets. Eigenlijk brengen we de postkoets weer een beetje terug.”

Extra gemak

Dat heeft veel voordelen, ziet de provincie. Voordelen zijn behalve meer voorzieningen voor de reiziger, dat de pakketdiensten altijd hun spullen kunnen afleveren, ook als mensen niet thuis zijn. Ook kunnen bezorgers meerdere pakketjes in één keer bezorgen. Deze innovatie zorgt voor minder logistieke kilometers, minder CO2-uitstoot en extra gemak voor consumenten en gebruikers, aldus de provincie.

Tekst gaat verder onder de video

EVAnet ontwikkelt modules om functies aan bushaltes toe te kunnen voegen. Het bedrijf is een startup uit het Startup in Residence-programma van de provincie. Hierbij worden startups uitgedaagd om met de provincie innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Hier snijdt het mes aan twee kanten: de provincie stimuleert een ‘slimmer, schoner en sterker Zuid-Holland’ en de startups krijgen een duwtje in de rug.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Experiment in Zuid-Holland: pakketje ophalen bij bushalte”

Léon Tebbens|17.09.18|18:19

Mooi initiatief, heel mooi zelfs! Of er reizigers zullen afkomen op de desolate snelweglocatie uit het filmpje wordt afwachten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.