Prijs voor OV-chipkaart blijft 7,50 euro

De prijzen voor de OV-chipkaart, de vervolgkaart en een vervangende kaart, blijven gelijk. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Veel mensen vinden de prijzen (respectievelijk 7,50, 7,50 en 11 euro) hoog, en mogelijk werpen ze prijzen drempels op, maar er is volgens haar geen alternatief betaalstelsel.

De staatssecretaris baseert zich op onderzoek van het NOVB, het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad. Dat heeft verschillende varianten doorberekend en concludeert dat er geen oplossing is waar alle groepen reizigers van profiteren. “In elke variant gaat het voordeel van de ene groep altijd ten koste van een andere”, schrijft Van Veldhoven.

Het NOVB heeft verschillende varianten doorgerekend, zodat inzichtelijk werd wat de consequenties zijn voor het opstaptarief en voor de verhoging van de prijs van abonnementen. De varianten moesten overigens niet tot meer of minder kosten leiden. Op de resultaten konden consumentenorganisaties vervolgens advies geven. Op basis van de onderzoeken en het consumentenadvies zijn vervolgens intensieve discussies gevoerd.

Zorgvuldige afweging

Van Veldhoven: “Het NOVB heeft na de uitgebreide analyses en na een zorgvuldige afweging besloten om voor de komende jaren de prijsstelling van de OV-chipkaart te handhaven. De reizigersorganisaties steunen dit besluit. Ik kan mij daarom achter het besluit van het NOVB scharen.”

Ze voorziet verder dat de toekomst veel meer zal liggen in betalen via onder andere smartphone en bankpas. “Ik verwacht dat door de introductie van nieuwe betaalwijzen met verschillende tarief- en abonnementsvormen, het openbaar vervoer voor (potentiële) reizigers aantrekkelijker zal worden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.