Nieuw dashboard geeft inzicht in Amsterdams OV

OV-data uit de grootstedelijke Amsterdamse regio is sinds deze week te zien op een zogenoemd OV-dashboard. Initiatiefnemer hiervoor is de Vervoerregio Amsterdam. Het dashboard maakt het mogelijk en makkelijk om een beeld te krijgen van het functioneren van het openbaar vervoer. Dat maakt het eenvoudiger om beleid voor het OV in de regio te maken, is het idee.

Het dashboard bevat verschillende typen data, zoals gebruikersaantallen, afgelegde reizigerskilometers, punctualiteit en klanttevredenheid. De data zijn onder meer te filteren op periode, lijn en concessie. Dat is volgens de vervoerregio niet alleen handig voor beleidsmakers, het is ook interessant voor andere geïnteresseerden.

Het dashboard bevat data van verschillende bronnen, waaronder de OV-Klantenbarometer en OV-chipkaartdata van de regionale OV-aanbieders GVB, Connexxion en EBS. Het is makkelijk aan te vullen met andere soorten data.

Stromen en trends

Alle data uit het dashboard zijn geanonimiseerd en bevatten geen persoonsgegevens, benadrukt de vervoerregio. In het dashboard wordt een minimum van vijftig waarnemingen per uurblok aangehouden, waardoor het onmogelijk is de reisbeweging tot persoonsniveau te herleiden. De gegevens uit het dashboard leveren dan ook geen informatie over individuen, alleen over stromen en trends.

Het OV-dashboard is overigens niet uniek. De Vervoerregio heeft zich laten inspireren door het OV-bureau Groningen Drenthe, dat al jaren naar volle tevredenheid met zo’n dashboard werkt.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.