Q-park NS-station Maastricht FOTO NS

Zitplaatsen en parkeerplaatsen te zien in NS-app

Reizigers kunnen op meer treinen gebruik maken van de zogenoemde zitplaatszoeker. Met een app is aan de hand van de kleuren groen, geel of oranje te zien hoe groot de kans op een zitplaats is en in welk rijtuig ze te vinden zijn. Ook de mogelijkheden voor wie bij NS-stations wil parkeren, worden uitgebreid.

De NS begon vorig jaar op het traject Arnhem-Den Bosch een proef met de zitplaatsenzoeker. Omdat de app een succes is, zijn stapsgewijs meerdere trajecten toegevoegd zoals Den Haag-Haarlem en Utrecht-Nijmegen.

De zitplaatszoeker werkt onder meer door middel van sensoren die het gewicht per rijtuig meten. Het is de bedoeling dat voor het einde van dit jaar de app voor zo goed als alle treinen beschikbaar is. “Alleen op de spoortrajecten waar nog geen sensoren zijn, kan dit nog niet. Dit jaar wordt de zitplaatszoeker in ieder geval beschikbaar voor de sprinters en intercity’s. Volgend jaar is de bedoeling dat er landelijke dekking is”, zegt een woordvoerder van NS naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf tegen persbureau ANP.

Parkeren

NS denkt ook aan forenzende automobilisten. Eind 2019 kunnen ze via de NS-app zien hoeveel parkeerplek er is en kunnen ze een parkeerplek reserveren. Vervolgens kunnen ze inrijden op kenteken. NS heeft hiervoor de samenwerking met Q-Park en SKIDATA verlengd en een nieuw contract afgesloten voor drie jaar, met twee verlengingsopties van twee jaar.

Treinreizigers parkeren voordelig of zelfs gratis op het P+R locaties bij het station. Het speciale dagtarief is afhankelijk van de locatie, maar ligt altijd tussen de 0 en 8 euro per dag. Treinreizigers kunnen korting krijgen met hun OV-Chipkaart.

ANP&Jan Pieter Rottier

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.