Stalling Utrecht foto ProRail

Grootste fietsenstalling ter wereld bijna klaar

Stalling Utrecht foto ProRail

Op treinstation Utrecht Centraal gaat op 19 augustus het laatste deel van de nieuwe fietsenstalling open. Met ruimte voor 12.500 fietsen is het volgens ProRail de grootste fietsenstalling ter wereld.

De stationspleinstalling in Utrecht telt nu al 7.500 stallingsplekken, daar komen er straks nog 5.000 bij. Reizigers kunnen er de eerste 24 uur hun fiets gratis stallen. Volgens ProRail groeit de vraag naar mobiliteit de komende jaren met zeker 30 procent. Dat merken gemeente Utrecht, ProRail en NS naar eigen zeggen nu al elke dag.

“Fietsen is een van de belangrijkste manieren om in de stad en van en naar het station te reizen. Nergens in Nederland maken reizigers dagelijks zoveel gebruik van de fiets als in Utrecht. Met het bouwen van de grootste fietsenstalling ter wereld ligt bij Utrecht Centraal ligt er een goede voorziening om die groei te kunnen faciliteren”, aldus ProRail.

Vice Versa

De stalling heeft twee in- en uitgangen en fietsers kunnen door de staling heen fietsen vanaf Smakkelaarsveld naar Moreelsepark en vice versa.

De nieuwe fietsenstalling in Utrecht maakt deel uit van het Actieplan Fietsparkeren van ProRail en NS. Dit plan geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn landelijk bijna alle fietsplaatsen gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 490.000 en groeit de komende jaren – afhankelijk van beschikbare co-financiering – verder naar circa 600.000 plaatsen in 2030.

Auteur: Paul van den Boogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.