OV-chipkaart, station Zwolle FOTO VerkeersNet

Nieuwe betaalwijzen OV in 2021 landelijk uitgerold

Uiterlijk in 2021 worden nieuwe betaalwijzen voor het OV landelijk geïntroduceerd. Als blijkt dat die nieuwe betaalwijzen werken, wordt de techniek achter de OV-chipkaart op z’n laatst in 2023 uitgezet. Dat streven maakt staatssecretaris Van Veldhoven bekend aan de Kamer. Een nieuwe betaalmogelijkheid vergemakkelijkt volgens haar drempelloos reizen, uitgangspunt van het mobiliteitsconcept MaaS – een belangrijk speerpunt van het kabinet.

De voorbereidingsfase van de implementatie van nieuwe betaalwijzen in het OV is afgerond, de implementatiefase is gestart, laat de bewindsvrouw weten. De zoektocht naar een vervanger van de OV-chipkaart is volgens haar ‘essentieel.’ “Nieuwe OV-betaalwijzen sluiten aan bij de ambitie van een drempelloze reis overal in het OV.”

De implementatie komt volgens Van Veldhoven in grote lijnen neer op drie trajecten. Ten eerste moeten de beproefde technieken voor OV betalen doorontwikkeld worden. In 2021 moeten de nieuwe betaalwijzen landelijk geïntroduceerd worden. Inmiddels is onder meer al geëxperimenteerd met betalen per pinpas en creditcard. Een recente proef hiermee is goed verlopen.

Aantoonbaar betrouwbaar

De vervoerders moeten er in deze fase ook voor zorgen dat alle belanghebbenden gehoord worden, onderstreept de staatssecretaris. Consumentenorganisaties kwamen onlangs nog met een twaalf punten lange eisenlijst aan de opvolger van de OV-chipkaart.

Ten tweede moeten de nieuwe betaalwijzen per concessie geïmplementeerd worden. Immers: die lopen op verschillende momenten af. In de komende maanden worden deze plannen tussen concessiehouders en -verleners afgestemd en moet er overeenstemming worden bereikt over de financiële effecten.

En ten derde, ‘als sluitstuk’, wordt de huidige techniek achter de OV-chipkaart uitgezet zodra het nieuwe systeem ‘aantoonbaar betrouwbaar en solide werkt en aan alle voorwaarden voldoet’. Dat zal uiterlijk in 2023 gebeuren, is de bedoeling.

Dashboard

Translink, de partij achter de OV-chipkaart, en statistiekbureau CBS gaan de komende maanden verder werken aan de ontwikkeling van een landelijke OV-monitor, meldde Van Veldhoven ook. Eindproduct is een dashboard waarop OV-chipkaartinformatie wordt gecombineerd met gegevens van het CBS. Deze landelijke OV-monitor wordt met een breed publiek gedeeld.

Deze week maakte de NS ook bekend dat het afgelopen jaar meer mensen in zijn treinen mocht verwelkomen. Het aantal in- en uitstappers steeg met 2,7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral in het weekend stapten meer mensen op de trein. De groei concentreert zich verder vooral in de stedelijke gebieden en is in de spits groter dan in de dalperiode.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.