OV-chipkaart, station Zwolle FOTO VerkeersNet

Translink verwerkt 20 miljardste transactie met OV-chipkaart

Translink heeft deze maand de 20 miljardste transactie met de OV-chipkaart verwerkt, sinds invoering van de OV chipkaart in 2005. Het aantal OV-chipkaarten dat in omloop is, en het gebruik ervan neemt jaarlijks nog altijd toe. Dat meldt het bedrijf achter de pas.

De OV-chipkaart werd in 2005 geïntroduceerd in Rotterdam. Dat jaar verwerkte Translink 400.000 transacties. In 2018 werden er 2,72 miljard transacties uitgevoerd; 160 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De stijging zet nog altijd door: dit jaar verwacht Translink rond de 3 miljard transacties te verwerken. Onder transacties vallen OV-chipkaarttransacties, zoals in- en uitchecken, saldo opladen en bestellingen zoals abonnementen klaarzetten.

Drempelloos reizen

Het aantal OV-chipkaarten neemt nog altijd toe, meldt Translink. In 2018 waren er 14,4 miljoen in omloop; 100.000 meer dan in 2017. Volgens het bedrijf is de waardering voor de OV-chipkaart door de jaren heen gestegen; de afgelopen drie jaar is de pas gewaardeerd met een ruime acht.

Uiterlijk in 2021 worden nieuwe betaalwijzen voor het OV landelijk geïntroduceerd. Als blijkt dat die nieuwe betaalwijzen werken, wordt de techniek achter de OV-chipkaart op z’n laatst in 2023 uitgezet. Dat streven maakt staatssecretaris Van Veldhoven bekend aan de Kamer. Een nieuwe betaalmogelijkheid vergemakkelijkt volgens haar drempelloos reizen, uitgangspunt van het mobiliteitsconcept MaaS – een belangrijk speerpunt van het kabinet.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.