Tripps. BEELD Innovactory

Innovactory wint aanbesteding MaaS-pilot Leidsche Rijn

Tripps. BEELD Innovactory

Innovactory heeft de aanbesteding gewonnen voor de Mobility as a Service (MaaS) pilot in Utrecht. Daarmee start de eerste van de zeven MaaS-pilots in Nederland. De app die Innovactory, bekend van TimesUpp, ontwikkelt heet TRIPPS. Die moet alternatieven voor de auto stimuleren, reizen gemakkelijker maken en de bereikbaarheid verbeteren. 

De app geeft reizigers actueel en persoonlijk reisadvies en updates over vertragingen, files en alternatieve routes. TRIPPS toont alle mogelijke vervoersmiddelen: (deel)auto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s. Het is niet alleen mogelijk om trips te plannen, maar ook om ze te boeken en te betalen. Hiermee worden alternatieven voor de auto gestimuleerd, reizen gemakkelijker gemaakt en de bereikbaarheid verbeterd, is het idee.

Naar verwachting wordt TRIPPS begin 2020 gelanceerd voor alle bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Daarna volgt snel uitbreiding naar de rest van Utrecht. Omdat met TRIPPS door heel Nederland gereisd kan worden, komt de app ook beschikbaar voor mensen van buiten Utrecht. Dit najaar wordt de app al getest door honderd bewoners uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Met hun bevindingen wordt TRIPPS verbeterd. De MaaS-pilot zal naar verwachting lopen tot en met eind 2021.

Komende tijd

De regio Utrecht start met de MaaS-pilot in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern omdat dit gebied hard groeit en het autobezit en -gebruik hier relatief hoog is. Tot 2030 komen er nog tot 105.000 inwoners bij. TRIPPS moet volgens de betrokken partijen bijdragen aan het stimuleren van alternatieven voor de auto.

De komende tijd starten nog zes nationale MaaS-pilots. Deze richten zich op de gebieden: Amsterdam-Zuidas, Eindhoven, Groningen-Drenthe, Limburg, Rotterdam-Den Haag en Twente. In de pilots wordt onder andere getest wat wel en niet werkt op het gebied van reisgedrag, businesscase en beleidsimpact.

Fileproblematiek

Met de verkregen data leren het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regionale overheden, MaaS-aanbieders en vervoerders samen hoe het totale mobiliteitssysteem geoptimaliseerd kan worden. Dit kan bijdragen aan oplossingen voor CO2-doelstellingen, fileproblematiek en drukte in het openbaar vervoer.

De regio Utrecht is via Goedopweg aangesloten bij de landelijke ontwikkelingen op gebied van MaaS. In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat samen aan een aantrekkelijke en goed bereikbare regio Utrecht.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.