Postzegels OV BEELD PostNL

PostNL brengt ‘ode aan het Nederlandse openbaar vervoer’

Postzegels OV BEELD PostNL

Op 20 september 1839 reed de eerste trein tussen Amsterdam en Haarlem. 180 jaar later komen PostNL en de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) met postzegels en eerstedagenveloppen die in het teken staan van het openbaar vervoer toen en nu.

‘Een ode aan het Nederlandse openbaar vervoer’, zo omschrijft de NVPH de producten. PostNL liet zes postzegels voor de Nederlandse en zes postzegels voor internationale post ontwerpen. De NVPH ontwierp twee eerstedag-enveloppen. Op zo’n envelop staan zes postzegels, het stempel ‘eerste dag van uitgifte’ en een afbeelding die het thema illustreert. Zowel de postzegels als de eerstedagenveloppen zijn vanaf 19 augustus verkrijgbaar.

Op de twaalf postzegels staan vervoersmiddelen van vroeger en vandaag de dag. Denk aan een veerpont, verschillende type treinen en een streekbus. Op elke zegel zijn bovendien de bijbehorende route en uitzicht te vinden. In een bijgesloten mapje is achtergrondinformatie opgenomen. Op de eerstedag-enveloppen staan afbeeldingen van een bus en een trein.

Geliefd onderwerp

“Het ontwerp voor de uitgifte over openbaar vervoer in Nederland laat een foto van een Sprinter-treinstel zien in een beeldkader met de contouren van een zogenaamde ‘Koploper”, zegt ontwerper Ingmar Birza van Birza Design over laatst genoemde ontwerp. “De trein rijdt door typisch Nederlands landschap, met bollenvelden en schapen. Bij de afbeelding van de trein is het stempel gebaseerd op de lichten en het andreaskruis van een spoorwegovergang.”

Gebouwen en vervoermiddelen zijn een geliefd onderwerp bij themaverzamelaars. Postzegels brengen bij velen fijne herinneringen aan opa, vader of andere familieleden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.