Campagnebeeld GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer BEELD Samen Dementievriendelijk

Reiziger en OV-medewerker krijgen training over dementie

Campagnebeeld GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer BEELD Samen Dementievriendelijk

Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer. Dat is de titel van een bewustwordingscampagne die NS, Connexxion en Samen dementievriendelijk deze week zijn begonnen. OV-medewerkers en reizigers worden aangemoedigd om een online cursus te volgen. Hierin leren ze hoe ze een reiziger met dementie de helpende hand kunnen reiken.

Voor alle OV-medewerkers ontwikkelde Samen dementievriendelijk de online training ‘In het openbaar vervoer’, in samenwerking met NS en Connexxion. Medewerkers leren in 15 minuten op een goede manier de helpende hand te bieden aan reizigers met dementie in herkenbare OV situaties.

Vaardigheden

Tijdens de campagne zien reizigers op de infoschermen in de treinen en elektrische bussen een campagnefilmpje, die hen ervan bewust maakt dat zij mogelijk hulp kunnen bieden aan medereizigers met dementie. Zij kunnen vervolgens de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen. In deze training leren zij de signalen van dementie herkennen en hiermee op een goede manier om te gaan.

De campagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ is onderdeel van het programma ‘Samen dementievriendelijk’, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS in het kader van het Deltaplan Dementie. Het doel is om Nederland dementievriendelijker te maken en mensen meer kennis en vaardigheden te geven in het omgaan met mensen met dementie.

Onmogelijk

Zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en gaat er nog graag een dagje op uit. Zij ervaren echter veel praktische problemen bij het reizen in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld het inchecken met een ov-chipkaart in de bus, de toegangspoortjes in het station of het vinden van het juiste perron.

Uit een gehouden onderzoek van Alzheimer Nederland in 2015 bleek al dat reizen voor mensen met dementie al snel als onmogelijk wordt gezien. Om mensen met dementie langer deel uit te laten maken van onze samenleving, is mobiliteit echter essentieel.

Vergrijzing

Medewerkers en reizigers in het openbaar vervoer krijgen naar verwachting de komende jaren steeds vaker te maken met reizigers met dementie. Vanwege de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie namelijk van 280.000 nu naar bijna een half miljoen in 2040.

De gratis online training voor reizigers is gratis te volgen op www.zienis1.nl en voor OV medewerkers op www.samendementievriendelijk.nl/ov

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.