Nieuwe app maakt stationsinformatie toegankelijk voor wie visuele beperking heeft BEELD NS

App maakt perroninfo toegankelijk voor wie visuele beperking heeft

Nieuwe app maakt stationsinformatie toegankelijk voor wie visuele beperking heeft BEELD NS

NS en de Oogvereniging introduceren een app die perroninformatie toegankelijk maakt voor reizigers met een visuele beperking: de NS Perronwijzer. Zij krijgen via de app informatie over de eerstvolgende vertrekkende trein van het betreffende perron. Denk aan de vertrektijd, de eindbestemming, het treintype en waarschuwingen zoals vertraging of niet instappen.

Afhankelijk van de voorkeuren van reizigers leest de NS Perronwijzer-app voor wat er op de borden boven de perrons staat of toont deze informatie bijvoorbeeld in extra grote letters. Dat werkt heel eenvoudig, aldus de NS: al met een paar clicks krijgt de reiziger de belangrijkste reisinformatie van het betreffende perron. In de app is de informatie van alle stations in Nederland beschikbaar, dus ook van de stations waar NS niet rijdt.

Zelfstandiger

De app is ontwikkeld en getest door reizigers met geen of minder zicht. Reiziger Peter Waalboer is één van de testers: “De NS Perronwijzer is voor mij een uitkomst”, zegt hij op de website van de NS. “Ik kan nu zelf vaststellen welke trein er van een perron vertrekt en controleren of ik goed zit. Dit maakt mijn treinreis weer een stukje zelfstandiger.”

NS werkt nauw samen met de Oogvereniging om reizen met de trein te vereenvoudigen voor reizigers met een visuele beperking. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging, in een toelichting: “Met de NS Perronwijzer-app gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Nu kan iedereen op het perron tegelijkertijd dezelfde informatie tot zich nemen. Gelijkwaardigheid van mensen met een oogaandoening komt zo steeds een stapje dichterbij.”

Tijdens het MaaS Congres gaat het ook over de vraag: hoe laat je je app aansluiten op de wensen van een veelkleurige doelgroep?

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.