Metro Rotterdam RET FOTO Rick Keus

OV weer beschikbaar voor iedereen, fiets mag mee in de trein

Metro Rotterdam RET FOTO Rick Keus

Nederlanders kunnen na 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ze mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram, trein of metro. In voertuigen mogen daarnaast meer mensen worden toegelaten. Dat heeft het Kabinet woensdag aangekondigd tijdens voorlopig de laatste persconferentie over het coronavirus. Ook de fiets mag weer mee in de trein.

Wel moeten Nederlanders de spits zo veel mogelijk mijden. Mogelijk worden openingstijden van bijvoorbeeld musea of lestijden van bepaalde onderwijsinstellingen daarop afgestemd. Mondkapjes blijven voorlopig nog even verplicht in het openbaar vervoer, evenals het zoveel mogelijk bewaren van 1,5 meter afstand tot medereizigers.

Evalueren

Het openbaar vervoer rijdt sinds begin juni weer volgens normale dienstregeling, omdat ook andere regels om het coronavirus te bestrijden werden versoepeld. Sindsdien is de bezetting steeds ruim onder de 40 procent gebleven.

De openbaarvervoerbedrijven in Nederland hopen dat mensen de spits zoveel mogelijk blijven mijden. Dat is volgens OV-NL, de organisatie waarin alle bedrijven verenigd zijn, cruciaal om van de woensdag aangekondigde versoepelingen een succes te maken. Om het nu succesvol te laten verlopen, heeft OV-NL onder meer afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen. In oktober worden die geëvalueerd.

Treinreizigers mogen vanaf 1 juli ook hun fiets weer meenemen. Dat meldt de NS woensdag naar aanleiding van de versoepelde maatregelen rond het coronavirus. De NS vraagt mensen, vanwege eventuele drukte, zich daarvoor wel aan te melden.

Duurzaam

Reizigers krijgen voor vertrek te zien in welke trein er nog voldoende plek is voor hun fiets. Het kopen van een fietskaartje en het aanmelden van de fiets, kan via de app en de website van de NS. In de zomermaanden juli en augustus is het rustiger in de treinen en zijn fietsen nog welkom op alle tijdstippen.

De Fietsersbond is blij met het besluit van de NS. “Nu kunnen veel mensen deze zomer duurzaam op reis”, aldus directeur Saskia Kluit. De Fietsersbond heeft uitgebreid campagne gevoerd om dit mogelijk te maken.

Goed nieuws is er ook voor de touringcarbedrijven. Per 1 juli mag er weer gereden worden en hoeft de anderhalve meter afstand niet meer te worden bewaard. Wel moet ook hier worden geserveerd en een gezondheidscheck plaatsvinden en dragen de inzittenden een niet-medisch mondkapje.

Promoten

Voor vervoer per taxi’s gelden dezelfde voorwaarden: reserveren en gezondheidscheck vooraf en niet-medische mondkapjes aan boord zijn verplicht. Dat geldt ook in auto’s waar meerder mensen in reizen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. In al het andere vervoer moet wel 1,5 meter afstand worden bewaard.

Reizigersvereniging Rover juicht de versoepelingen in het openbaar vervoer ook toe. Het wordt nog een hele klus om de mensen weer ‘terug te winnen’, denkt directeur Freek Bos. Daarvoor komt een campagne en de boodschap richting reizigers wordt aangepast. “Trouwe abonnementhouders compenseren hoort daar ook bij’ , aldus Bos. “Het vermijden van drukte is nodig, in de daluren is er echter nog voldoende ruimte om reizigers te kunnen vervoeren. Spreiden kan bovendien gepromoot worden met kortingen in de daluren.”

Bron: ANP/JPR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.