Slot OV-fiets met OV-chipkaart BEELD NS

Alle OV-fietsen krijgen slot dat opent met OV-chipkaart

Slot OV-fiets met OV-chipkaart BEELD NS

NS gaat alle OV-fietsen voorzien van een elektronisch slot dat geopend kan worden met de OV-chipkaart. De eerste vierhonderd fietsen met het nieuwe slot staan op station Apeldoorn, waar vorig jaar een succesvolle test plaatsvond. De spoorvervoerder verwacht dat eind dit jaar 70 procent van de OV-fietsen is voorzien van het ‘slimme slot’.

Het inzetten van de OV-chipkaart als sleutel moet ervoor zorgen dat reizigers makkelijker en sneller een OV-fiets kunnen huren. Daarnaast biedt dit een oplossing voor situaties waarin reizigers de sleutel per ongeluk mee naar huis nemen bij het terugbrengen van de fiets. Hierdoor raakt NS jaarlijks circa tweeduizend sleutels kwijt en moeten de betreffende sloten worden open geslepen.

Werking

Het nieuwe elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Het slot springt vanzelf open als er een OV-fietsabonnement op de kaart staat. Bij het terugbrengen van de fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot. Reizigers kunnen in de NS Lab-app, de proeftuinapp van de vervoerder, controleren of de fiets goed is ingeleverd.

NS testte het nieuwe slot vorig jaar enkele maanden bij 350 OV-fietsen in Apeldoorn. Met succes, want reizigers beoordeelden dit met een ruime 8. Tijdens de proef is de techniek uitgebreid getest en zijn inzichten verzameld over het gebruik. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat op de bagagedragers een instructie is geplaatst, omdat reizigers ook buiten de stalling behoefte hadden aan informatie over de werking van het slot.

Populair

De OV-fiets is populair: gemiddeld 45 procent van de treinreizigers komt op de fiets naar het station. Het aantal ritten met de deelfiets steeg van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019. Dit aantal daalde in 2020 als gevolg van de coronacrisis naar ruim 3 miljoen. Daarmee bleef het aantal OV-fietsritten op 60 procent van het gebruikelijke aantal steken, terwijl het aantal treinreizigers veel verder daalde tot circa 30 procent.

NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 stations, bus- en metrohaltes en P+R-terreinen. Vooral op kleinere stations zijn de fietsen in trek bij reizigers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.