Fietsplek in een sprinter (foto: Marieke)

Verontwaardiging over reserveringsplicht fiets in trein

Foto: MvG

NS moet afzien van het plan om een reserveringsplicht in te voeren voor fietsen in de trein. Dat willen de Fietsersbond en reizigersorganisatie Rover. Spoorvervoerder NS zegt hiermee een oplossing te zoeken voor het tekort aan fietsplaatsen, maar volgens de twee consumentenorganisaties wordt het spontaan in de trein stappen voor recreatieve reizigers moeilijker.

NS wil deze reserveringsplicht voor het meenemen van de fiets vanaf 10 juli invoeren, in ieder geval tijdens de zomermaanden. Hierdoor zullen fietsers zijn aangewezen op een vooraf gekozen trein via de NS-app of de klantenservice. De Fietsersbond vreest dat hierdoor minder recreatieve reizigers van de trein gebruik zullen gaan maken.

Spontaan reizen

“Het is onbegrijpelijk dat juist nu NS zo verlegen zit om reizigers, wordt besloten de fietser te weren”, vindt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. “Het is soms onmogelijk in te schatten hoe lang een fietstocht precies duurt, juist voor deze groep reizigers is het van belang spontaan de trein in te kunnen stappen.” Ook Rover denkt dat de spoorvervoerder hiermee kansen laat liggen, vooral nu tijdens de coronacrisis.

De twee organisaties spreken over ‘een vreemde logica’ en vinden het ‘bijzonder klantonvriendelijk’ van NS, dat deze het tekort aan fietsplaatsen op te lijkt willen lossen door het lastiger te maken voor fietsers om ongepland in de trein te stappen. Ze roepen de vervoerder dan ook om te zoeken naar alternatieve oplossingen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld ophangconstructies of demonteerbare banken. Daarnaast kan bijvoorbeeld betere informatie over aangewezen fietsplekken klachten van reizigers voorkomen.

Discussies

Als de reserveringsplicht wel wordt ingevoerd, vrezen Rover en de Fietsersbond verschillende problemen. Hoe wordt er bijvoorbeeld omgegaan met het overstappen als een trein vertraagd is? De twee denken dat hierdoor juist discussies tussen reizigers en personeel gaan ontstaan, omdat een vergelijkbare reservering niet verplicht is in de treinen van andere vervoerders. Ze gaan ook aan de staatssecretaris vragen of zij het met dit voorstel van NS eens is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.