Bus in Groningen

Honderden Groningers mogen zes maanden gratis met OV reizen

Foto: Jan Pieter

Honderden inwoners van Groningen die recht hebben op wmo-vervoer mogen de komende zes maanden gratis met het openbaar vervoer door de provincies Groningen en Drenthe reizen. Door deze proef kunnen zij kennis maken met het OV. Het is de ambitie van gemeente Groningen om bestaande drempels voor het gebruik van dit collectieve vervoer te verlagen.

De proef komt door een samenwerking tussen de gemeente, OV-bureau Groningen-Drenthe, Publiek Vervoer Groningen Drenthe en vervoerder Arriva. Zij hopen dat mindervalide reizigers hierdoor vaker in de bus of de trein zullen gaan stappen. Want door de proef kunnen deze Groningers ervaren dat het OV minder ingewikkeld is dan vaak wordt gedacht.

OV meer toegankelijk gemaakt

De gemeente wijst erop dat veel bussen en bushaltes de afgelopen jaren zijn aangepast, zodat ze ook voor mensen met een beperkte mobiliteit toegankelijk zijn. In de bus zijn duidelijk herkenbare zitplaatsen voor mindervalide reizigers en er is altijd een rolstoelbeveiligingssysteem aanwezig. Als laatste is een lage instap vanaf de halte naar de bus of trein mogelijk gemaakt.

Met deze Voor Elkaar Pas kunnen inwoners van de noordelijke stad niet alleen zelf reizen, maar ook gratis een medereiziger of begeleider meenemen. Dit kan mensen helpen om zich tijdens de eerste reizen in ieder geval ondersteund te voelen en is dus een extra manier om een hindernis weg te halen om met het OV te reizen. De gemeente benaderde bijna achthonderd inwoners, waarvan er zich 350 hebben aangemeld. Zij kunnen tot en met 30 september gratis reizen met deze pas.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.