Gezocht: exploitant OVdata-loket

Minister Schultz zoekt een partij die de data uit de nationale ov-databank wil gaan verspreiden. Eén van de gegadigden is mogelijk 9292, maar ook andere partijen mogen een gooi wagen.

Met NDOV (Nationale Data Openbaar Vervoer) is de minister met de provincies en stadsregio’s bezig om openbaar-vervoerinformatie te verzamelen om die vervolgens aan te bieden aan de markt. Het gaat om zogenaamde open data waarin bijvoorbeeld alle gegevens over haltes, reistijden en vertragingen besloten liggen.
Die gegevens kunnen vervolgens door marktpartijen worden gebruikt om nieuwe reisproducten van te maken. De vraag is wie die laatste stap gaat zetten en de data ‘hapklaar’ gaat aanbieden.
Minister Schultz heeft samen met de decentrale overheden voorwaarden opgesteld voor een de private loketbeheerder die hiermee aan de slag wil. Zo’n voorwaarde is bijvoorbeeld dat voor realtime brongegevens geldt dat een loket die binnen maximaal 3 seconden na ontvangst moet doorgeven aan afnemers. Voor verstrekking van brongegevens kan aan afnemers een vergoeding van maximaal € 1000 per jaar worden gevraagd.
Binnen drie maanden moet zo’n loketbeheerder worden gevonden. Mocht dat niet lukken, dan kunnen overheden zelf aan de slag gaan met zo’n loket. Begin 2013 moet het loket er zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.